”Päätös vaalien siirrosta oli aivan oikea” – Kristillisdemokraatit äänestivät oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin luottamuksen puolesta

26.3.2021 klo 15:24 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta antoi äänin 103-66 oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille luottamuksen hänen kuntavaalien siirtoon liittyvistä toimistaan. Kristillisdemokraatit äänestivät luottamuksen puolesta.

Perussuomalaisten epäluottamuslause oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia kohtaan on kaatunut eduskunnan äänestyksessä.

Henriksson sai eduskunnan luottamuksen hetki sitten pidetyssä äänestyksessä äänin 103-66. Poissa oli 30 kansanedustajaa.

Alkuperäinen syy epäluottamuslauseeseen oli, ettei Henriksson ryhtynyt tarvittaviin toimiin kuntavaalien järjestämiseksi turvallisesti ja ajallaan.

Virheitä on tehty, ja niistä annamme moitteet

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä äänesti luottamuksen puolesta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen totesi, että vaalien siirtäminen tapahtui lopulta kahdeksan puolueen laajassa yhteisymmärryksessä, jossa kristillisdemokraatitkin oli mukana.

– Mutta oikeusministeriö, ministeri Henriksson ja koko hallitus tekivät kyllä virheitä ennen tätä viime vaihetta, ja ministeri Henriksson on sen myös ainakin aiemmin hyvin selkeästi myöntänyt.

– Jotta huhtikuun vaalit olisi voitu järjestää ajallaan, siihen olisi tullut aiemmin valmistautua ennakkoäänestysajan pidentämisen, vaalivirkailijoiden rokotusten ja muiden toimenpiteiden avulla, Räsänen arvioi tilannetta eduskunnassa.

Lisäksi esitys vaalien siirtämisestä olisi hänen mukaansa pitänyt tehdä aiemmin, jotta vaalilain muutos olisi saatu voimaan ennen ehdokaslistojen jättämisen ajankohtaa.

– Eli virheitä on tehty, ja niistä annamme moitteet. Mutta emme kuitenkaan näe, että ministeri Henriksson olisi yksin tästä vastuussa, emmekä näe näitä virheitä sellaisina, jotka johtaisivat eduskunnan epäluottamukseen ministeri Henrikssonia kohtaan. Sen vuoksi aion itsekin painan  vihreää nappia tässä äänestyksessä, Räsänen perusteli.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman puolestaan arvioi, että päätös vaalien siirrosta oli aivan oikea.

– Joskin olen sitä mieltä, kun katsoo, miten prosessit ovat edenneet, että olisi pitänyt tehdä se päätös aikaisemmassa vaiheessa, eli silloin, kun kansliapäällikkö 5. helmikuuta ilmoitti julkisesti, että hän on sitä mieltä, että vaalien siirtäminen olisi suotavaa.

– Mutta siinä kokouksessa myöskin puoluesihteerit olivat yhtä mieltä oikeusministerin kanssa, että vaaleja ei siirretä. Eli, jos prosesseissa on ollut vikaa, niin on syytä meidän kaikkien mennä peilin eteen ja pohtia, mihin meidän päätöksentekomme perustuu, Östman sanoi.

 

 

Ylös