”Ihmiset tarvitsevat toivon sanomaa” – Sari Essayah vetoaa, että etäjumalanpalvelukset voisivat jatkua uusien rajoitusten puitteissa

25.3.2021 klo 19:43 Eduskunta Samuli Rissanen

– Hallituksen valitsema keino alueellisista liikkumisrajoituksista erilaisine poikkeuksineen muodostaa hyvin sekavan kokonaisuuden, jota ihmisten on vaikea seurata, ja sen tehokkuuttakin voi epäillä, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Oppositiopuolueet ovat haastaneet hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Eikö olisi tärkeää, että etäjumalanpalvelukset voitaisiin rajatulla henkilöjoukolla kuitenkin pitää ja antaa ihmisille tulevaisuuden ja toivon sanomaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayh arvosteli liikkumisrajoituksia sekavuudesta.

– Eikö olisi parempi, että yksinkertaisesti lähdettäisiin rajaamaan niitä perheiden ulkopuolisia kontakteja, joita ihmisillä saa olla, kuten esimerkiksi Norjassa on tehty, hän sanoi.

Essayah painotti, että tässä tilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että ihmiset kokevat, että  erilaiset rajoitustoimenpiteet ovat oikeasuhtaisia.

– Yksi erikoisimmista, mikä täällä hallituksen esityksen rajoituksissa on, on jumalanpalvelusten järjestämisen rajoittaminen, Essayah nosti esiin.

Hän muistutti, että juuri tänä aikana ihmiset kuitenkin tarvitsisivat tulevaisuuden ja toivon sanomaa. He tarvitsisivat lohdutuksen ja rohkaisun sanomaa.

– Pääsiäinen on tulossa, ja se on kristikunnan suurimpia juhlia. Eikö olisi tärkeää, että etäjumalanpalvelukset voitaisiin rajatulla henkilöjoukolla kuitenkin pitää ja antaa ihmisille tulevaisuuden ja toivon sanomaa, Essayah vetosi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi olevansa samaa mieltä siitä, että esitys on koko elämänpiiriä koskeva, ja sitä kautta varmasti poikkeukset ja muut ovat monimutkaisia kokonaisuuksia hahmottaa.

– Siksi toivon, että kun eduskunta tämän esityksen käsittelee ja jos se sen hyväksyy, me yhdessä sitoudumme myös viestimään oikein näistä rajoituksista kaikille suomalaisille näillä poikkeusalueilla.

Hän kertoi hallituksen olleen erittäin tiiviisti valmistelussa yhdessä uskonnollisten yhdyskuntien kanssa ja tiiviimmin evankelisluterilaisen kirkon kanssa.

– Suomalaiset seurakuntalaiset ovat tottuneet viimeisen vuoden aikana nettilähetyksiin uskonnollisten tilaisuuksien osalta, ja niitä voidaan jatkaa.

– Lisäksi pykälässä on todettu poikkeuksena tilanne, joka on ihmisille murheellisin: läheisen menettäminen, hautajaisiin osallistuminen, kuoleman kohtaaminen. Ilman muuta se on välttämätön poikkeus, mutta niin ikään sielunhoidolliset keskustelut, Saarikko totesi.

Ylös