Tiina Arlin mielipidekirjoituksessaan: Esteetöntä asioimista ja asumista hajusteista ja tupakansavusta kärsiville

1.4.2021 klo 10:43 Mielipiteet & Blogit KD Lehti

Monia asioita on vaikea ymmärtää ennen kuin ne osuvat omalle, läheisen tai hyvän ystävän kohdalle.

Hajusteista tai passiivisesta tupakoinnista sairastuminen ovat esimerkkejä asioista, joita monet eivät tajua ennen kuin itse sairastuvat.

Asiasta voi julkaista lukuisia tutkimustuloksia, mielipidekirjoituksia ja kansalaisaloitteita (joulukuussa 2020 on tehty ainakin kaksi) mutta vaikuttaa siltä, että vain omat ja lähipiirin kokemukset saavat muuttamaan toimintatapoja.

Faktaa on, että passiivinen tupakointi sairastuttaa sekä tappaa ja muiden käyttämät lukuisat eri hajustetut tuotteet aiheuttavat terveyshaittoja monille ihmisille. Taloudelliset menetykset on myös laskettu, mutta ketäpä ne kiinnostaisivat.

Keuhkosyöpä, astma, allergiat ja yliherkkyydet lisääntyvät. Yhä suurempi osa keuhkosyöpään sairastuneista ei itse tupakoi

Keuhkosyöpä, astma, allergiat ja yliherkkyydet lisääntyvät. Yhä suurempi osa keuhkosyöpään sairastuneista ei itse tupakoi. Mikä aiheuttaa tämän? Naapurin tupakansavu? Joka paikassa nenään tunkevat keinotekoiset hajusteet? Tutkijat jatkavat tutkimista, mutta maalaisjärkeäkin voisi käyttää.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta tulevaisuuteen näkee uutisia jatkuvasti. Entä elämä tässä ja nyt?

Olisiko syytä miettiä mitä tehdään sille ilmalle, jota juuri nyt hengitämme? Onko oikein joutua hengittämään kotonaan tupakansavua vain sen takia, että joidenkin mielestä tupakoitsijoiden oikeudet menevät puhtaan sisäilman edelle? Onko oikein, että allergiset, astmaatikot ja hajusteherkät eivät pysty käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai asioimaan julkisissa tiloissa muiden käyttämien hajusteiden takia?

Esteetön asuminen ja asioiminen ovat kaunis ajatus, joka ei koske muiden hajusteista tai naapurin tupakansavusta sairastuvia.

Tiina Arlin
KD-kuntavaaliehdokas, Vantaa

Mielipiteen kirjoittaja Tiina Arlin on Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaana Vantaalla.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7785

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7770

Ylös