”Koronan jälkeen on pysäytettävä borrelioosi ja TBE” – Päivi Räsänen ja Peter Östman vaativat rokote- ja lääkehoidon kehittämistä

12.4.2021 klo 14:31 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustajat Peter Östman ja Päivi Räsänen esittävät, että borrelioosin diagnostiikan sekä rokote- ja lääkehoidon kehittäminen otetaan yhteispohjoismaiseksi prioriteetiksi.

Koronapandemia on synnyttänyt ennennäkemättömän rokotteiden ja hoitomuotojen kehittämistyön. Koronan hellittäessä keskuuteemme jää kuitenkin monia muita vakavia sairauksia, jotka aiheuttavat valtavaa inhimillistä kärsimystä ja suurta huolta kansalaisten parissa.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Päivi Räsänen ja Peter Östman muistuttavat, että punkkien levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivokuume (TBE), ovat yleistyneet viime aikoina voimakkaasti kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla.

Borrelioosia vastaan ei ole vielä kaupallisesti saatavilla olevaa rokotetta ja jopa taudin diagnosointi on usein vaikeaa

He esittävät, että borrelioosin diagnostiikan sekä rokote- ja lääkehoidon kehittäminen otetaan yhteispohjoismaiseksi prioriteetiksi.

Punkit ovat levinneet yhä laajemmille alueille osin ilmaston lämpenemisen myötä. Pahimmilla alueilla Suomessa jopa yli 60% aikuisista punkeista kantaa borreliabakteeria.

Puutiaisaivokuumetta taas esiintyy etupäässä paikallisesti ja siihen on olemassa rokote, joka tosin on hyvin kallis.

– TBE-rokotteen alueellista kattavuutta kansallisessa rokoteohjelmassa tulee tarkastella uudelleen jo tänä vuonna, mikäli tauti jatkaa leviämistään nykyistä tahtia, Peter Östman sanoo.

Borrelioosia vastaan ei ole vielä kaupallisesti saatavilla olevaa rokotetta ja jopa taudin diagnosointi on usein vaikeaa. Globaalisti käynnissä on tiettävästi vain yksi pitkälle edennyt borrelioosirokotteen kehityshanke.

Ylös