”Suomalaisten terveys ei voi olla riippuvainen vain EU-hankinnoista ja isoista lääkefirmoista” – KD-edustajat vaativat kotimaisen rokotetuotannon käynnistämistä

15.4.2021 klo 10:15 Politiikka Samuli Rissanen

– Suomessa saatiin jo aloitettua aiemmin lopetettu suojavarusteiden uudelleentuotanto. Sama tilanne on nyt rokotetuotannon osalta. Hallituksen olisi nyt viisasta tukea Suomen omaa rokotetutkimusta ja -tuotantoa, Kristillisdemokraattien kansanedustajat sanovat.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat odottavat yhä hallitukselta rohkeita päätöksiä kotimaisen rokotetuotannon käynnistämiseksi.

– Suomalaisten terveys ei saa kriisitilanteissa olla riippuvainen vain EU-hankinnoista ja kansainvälisistä toimintaketjuista, kansanedustajat toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Suomessa on kehitteillä kaksi pitkälle tutkimuksissa edennyttä rokotetta, joista ainakin toista on pian tarkoitus kokeilla laajasti ihmisillä.

Kristiillisdemokraattien kansanedustajat muistuttavat, että hallituksella on keskeinen rooli rokotetuotannon toimintaedellytysten turvaamisessa.

Suomalaisten tutkijoiden rokotteiden eteen tekemä työ ei saa valua hukkaan

Rokote Laboratories Finland Oy käy parhaillaan useiden tahojen kanssa neuvotteluja rahoituksesta, jolla pyritään turvaamaan rokotteen jatkokehitys ja eteneminen kliinisiin kokeisiin. Yksityistä pääomaa on kuitenkin vaikea saada, jos valtion osuus ei ole varmistunut.

Työ koronarokotteen kehittämiseksi tähtää erityisesti tuleviin pandemioihin, sillä tulevaisuuden pandemiat saattavat olla SARS-CoV-2-virusta merkittävästi vakavampia ja edellyttää paljon määrätietoisempaa toimintaa.

– Suomen pitää ennakoida ja itse aktiivisesti panostaa varautumiseen. Suomalaisten tutkijoiden rokotteiden eteen tekemä työ ei saa valua hukkaan emmekä saa menettää kaikkea rokotetutkimusta ulkomaille.

KD:n kansanedustajat muistuttavat, että paremmilla resursseilla oltaisiin jo paljon pitemmällä kotimaisten rokotteiden kehittämisessä. Tällä hetkellä Suomikin on rokotusten suhteen kansainvälisten lääkejättien armoilla.

– Koronaepidemia on osoittanut, että kotimainen huoltovarmuustoiminta, kuten lääkkeiden ja sairaalatarvikkeiden kansallinen tuotanto ja varmuusvarastointi, on elintärkeää. Kansainväliset tuotanto- ja toimitusketjut ovat alttiita häiriöille, mikä aiheuttaa vakavan haasteen kansalliseen kriisinkestävyyteen ja huoltovarmuuteen, KD-edustajat muistuttavat.

 

Ylös