Kaupunki voisi ottaa vastuun energiaremonttien suunnittelusta, toteutuksesta ja lainoituksesta, Helsingin KD ja Siniset vaativat

22.4.2021 klo 09:34 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n ja Sinisten valtuustoryhmä on jättänyt keskiviikkona ryhmäaloitteen Helsingin kaupungin energiarenessanssimallin laajentamisesta.

KD:n ja Sinisten esityksessä kaupunki voisi lisäksi ottaa vastuun remonttien suunnittelusta, toteutuksesta ja lainoittamisesta niin, että hankkeen kustannukset maksetaan takaisin säästyneistä energiakustannuksista pidemmällä aikavälillä.

Energiaremontit säästävät taloyhtiöiden ja asukkaiden kustannuksia, nostavat asuntojen arvoa ja luovat työtä pääkaupunkiseudulle. Investointien vaatima rahoitus on selvä este monien remonttien toteutumiselle, ja kaupungin lainoitus voisi poistaa tämän ongelman.

– Ehdotamme, että Helsingin kaupunki toteuttaa täyden palvelun energiarenessanssin kaikille sitä haluaville

– Ehdotamme, että Helsingin kaupunki toteuttaa täyden palvelun energiarenessanssin kaikille sitä haluaville, aloitteen jättänyt valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling kertoo.

Lämmitys tuottaa noin puolet pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä, ja on siksi merkittävä kysymys myös energiankulutuksen ja ympäristön kannalta.

– Kaupungin on kannustettava energiaremontteihin tarjoamalla taloyhtiöille ja asukkaille avaimet käteen-ratkaisu niiden toteuttamiseen. Helsingin kaupungin tulee tehdä järkevää, käytännönläheistä ja asukkaita hyödyttävää ilmastopolitiikkaa. Ryhmäaloitteemme ehdotus sekä säästäisi rahaa että vähentäisi päästöjä, eli kaikki hyötyisivät, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Toni Ahva sanoo.

Energiarenessanssi on vuoden alusta käynnistynyt toimintamalli, jossa kaupunki auttaa taloyhtiöitä remontoimaan yksityisomisteisia kerrostaloja energiatehokkaammiksi tarjoamalla asiantuntija-apua ja neuvoja remonttien toteutukseen.

Ylös