”Homekoulujen, päiväkotien ja sairaaloiden korjausvelkaa on kurottava” – Mauri Venemies on motivoitunut jatkamaan Helsingin politiikassa

23.4.2021 klo 16:35 Politiikka Samuli Rissanen

Mauri Venemies lähti kuntavaaleihin neljä vuotta sitten, kun oli eläköitynyt seurakuntapastorin tehtävästä. Hän pääsi heti mukaan valtuuston työskentelyyn, jonka vastuut olivat hänelle kokonaan uusia.

Helsingin Saalemin pitkäaikainen pastori Mauri Venemies lähti mukaan politiikkaan neljä vuotta sitten. Hän on vaikuttanut tänä aikana Helsingin kaupunginvaltuustossa varavaltuutettuna ja on jälleen ehdokkaana.

Vaikka Venemies on varavaltuutettu, hän on päässyt osallistumaan valtuuston työskentelyyn varsin täysipainoisesti. Neljä vuotta on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen jakso, Venemies kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa.

On ollut ymmärrystä avartavaa, kuinka isoista asioista puhutaan, ihmismäärissä ja euromäärissä.

– Olen päässyt näkemään Helsingin kokoisen kaupungin päätöksenteon moninaisuutta. On ollut ymmärrystä avartavaa, kuinka isoista asioista puhutaan, ihmismäärissä ja euromäärissä.

Venemies on ollut rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa, joka huolehtii kaupungin toimitiloihin, tilahankkeisiin, kadunpitoon sekä yleisten alueiden rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvistä päätöksistä. Hallinnossa on 16 miljardin omaisuus rakennuksissa, kaduissa ja alueissa.

– On siinä päässyt näkemään! Varsinkin kun jaoston kautta kulkevat päätökset korjauksista ja rakentamisesta, hän kertoo.

Venemies muistuttaa, että Helsingillä on valtavan paljon kouluja, päiväkoteja, rakennuksia, joita on tarve koko ajan korjata ja rakentaa.

Kun Venemies lähti neljä vuotta sitten vaaleihin Sari Essayah’n houkuttelemana, hän ei osannut arvata tai odottaa tulosta. Lopputulos oli 614 ääntä ja varavaltuutetun paikka.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen oli vaaliliitossa kristillisdemokraattien kanssa, mutta oli estynyt osallistumaan valtuuston kokouksiin, koska vaikutti Brysselissä.

– Ensimmäiset kolme vuotta sain istua pääsääntöisesti valtuuston kokouksissa. En uskonut, että saisin heti niin paljon vastuuta. Hienoa, että olen saanut olla mukana.

Venemiehen viesti vaaleihin lupautuneille kuuluukin: Valtuustoissa päätetään ihmisiä koskevista asioista ja siellä pärjää ymmärryksellä ja terveellä järjellä.

– Hyvä periaate on, että jos ei tiedä jotakin asiaa, kannattaa kääntyä sellaisen ihmisen puoleen, joka tietää. Kaikkea tietoa ja yksityiskohtia ei voi itse hallita.

Tulevalla kaudella Venemies haluaisi päätyä saman sektorin asioihin, joihin on jo perehtynyt.

– Varsinkin kun näen, että homekoulujen, päiväkotien ja sairaaloiden korjausvelka on mittava ja sitä pitäisi saada kurottua umpeen.

Venemies tunnetaan rauhanrakentajana, ja välillä hänelle on ollut yllätys kuinka kiivasta sanailua debateissa on käyty, kun taisteluhammasta on ammuttu laidasta toiseen. Näin on ollut erityisesti  kysymyksissä, joissa ideologiset, moraaliset ja maailmankatsomukselliset tekijät vaikuttavat päätöksentekoon.

– Vastakkainasettelu ja argumentointi on ollut toisinaan kovaakin, mutta siihen täytyy tottua, hän sanoo.

Kuuntele koko Mauri Venemiehen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 24.4. klo 12.50.

 

Ylös