”Hätkähdyttävä tapahtuma, jossa puututaan uskonnonvapauteen” – Päivi Räsänen on tehnyt kirjallisen kysymyksen Espoossa keskeytetystä jumalanpalveluksesta
23.4.2021 klo 14:32 Politiikka Samuli Rissanen
Jumalanpalveluksen keskeyttäminen virkavallan toimesta on varsin poikkeuksellinen ja hätkähdyttävä tapahtuma ja se puuttuu syvällä tavalla uskonnonvapauteen perusoikeutena. – Tämä tapahtuma kertoo koronatoimiin liittyvän ohjeistusten epäselvyydestä, Päivi Räsänen arvioi.
– Jumalanpalveluksen keskeyttäminen virkavallan toimesta on poikkeuksellinen ja hätkähdyttävä tapahtuma. Siinä puututaan syvällä tavalla uskonnonvapauteen perusoikeutena, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen vetoaa kirjallisessa kysymyksessään hallitukseen, että uskonnonvapautta kunnioitetaan myös poikkeusoloissa ja että ohjeistukset ja niistä viestiminen ovat selkeitä.
Räsänen viittaa kysymyksessään Espoon tapahtumiin sunnuntaina 11.4, jolloin poliisi hajoitti Espoon Leppävaarassa baptistiseurakunnan ulkona järjestetyn jumalanpalveluksen. Seurakunnan kaksi pastoria otettiin kiinni ja vietiin putkaan.
Onko viranomaisten toimintaa ohjaavassa hallinnossa riittävällä tavalla ymmärretty uskonnonvapauden merkitys perusoikeutena
Espoon tapahtuma kertoo Räsäsen mukaan koronatoimiin liittyvän ohjeistusten epäselvyydestä.
– Samoin tapahtuma herättää huolen, onko viranomaisten toimintaa ohjaavassa hallinnossa riittävällä tavalla ymmärretty uskonnonvapauden merkitys perusoikeutena, hän sanoo.
Erityinen vastuu asiassa on sisäministeriöllä, joka ohjaa poliisin toimintaa. Kentällä toimiva poliisi toimii saamiensa ohjeistusten mukaisesti.
– Poliisin työpaine vallitsevissa koronaoloissa ja poukkoilevan lainsäädännön sekä eri viranomaisten keskenään ristiriitaisten ohjeistusten puitteissa on kohtuuton, Räsänen toteaa.
Hän kuitenkin arvioi, että jumalanpalveluksen keskeyttäminen virkavallan toimesta on poikkeuksellinen ja hätkähdyttävä tapahtuma. Siinä puututaan syvällä tavalla uskonnonvapauteen perusoikeutena.
Hän muistuttaa, että välikohtauksessa oli kyse seurakunnasta, joka kokoontuu tavanomaisesti ravintolassa, joka oli ravintolasulun vuoksi suljettuna.
– Kyseessä oli jo viides sunnuntaijumalanpalvelus ulkona. Aiempina sunnuntaina ulkojumalanpalvelukset olivat sujuneet rauhallisesti ja häiriöttä.
Seurakunnan edustajat olivat kertomansa mukaan saaneet aluehallintovirastolta ja torin käytöstä vastaavilta tahoilta ohjeet, joiden nojalla he luottivat jumalanpalveluksen olevan luvallinen.
Räsänenkin sanoo, että tartuntatautilain mukaiset kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia toimituksia, jotka kuuluvat yhteisöjen tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan ja jotka järjestetään julkista uskonnonharjoittamista varten yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.
– Epäselvä ja ristiriitainen viestintä ja ohjeistus aiheuttaa herkästi poikkeuksellisissa oloissa turhia konflikteja kansalaisten ja viranomaisten välillä, kun sallitun ja ei-sallitun rajaa on vaikea tai jopa mahdoton tietää, hän huomauttaa.
Kansainvälisten sopimusten mukaan uskonnonvapaus sisältää myös oikeuden harjoittaa uskontoa ”julkisesti” ja ”yhdessä toisten kanssa”.
Suomessa perustuslakiasiantuntijat ovat painottaneet sitä, että uskonnonvapauteen puuttumisen hyväksyttävyyttä ei ole arvioitu, koska hallitus ei ole sellaista edes esittänyt.