Juukalainen kuntavaaliehdokas Leo Ryynänen: ”Kun kunnan talous pidetään kunnossa, kaikki muukin sujuu kivuitta”

2.5.2021 klo 09:42 Henkilöt Merja Eräpolku

– Kristillisdemokraattien moraalinen ja eettinen tausta antaa tukevan lähtökohdan kaikkeen tekemiseen, jolla yhteisiä asioita ajetaan, sanoo juukalainen kuntavaaliehdokas Leo ”Leksa” Ryynänen.

– Arvostan KD:n periaatteita, jotka korostavat yksilön ja perheen tärkeyttä yhteiskunnan tärkeänä osana. Puolueen asenteeseen yrittäjyydestä ja vastuullisuudesta maan talouden ylläpidosta on helppo yhtyä. Myös kanta ympäristön huolehtimisesta ja maaseudun kehittämisestä ovat kannatettavia, ensi kertaa KD:n väreissä ehdokkaana oleva liikenneopettaja Leo Ryynänen, 64, kertoo.

Kunnallispolitiikassa Ryynänen oli kokoomuslaisena vuodesta 1993 lähtien lautakunnissa ja valtuustossa 2005 alkaen.  Eduskuntavaaleissa oli ehdokkaana vuonna 2011.

– Erosin Kokoomuksesta vuonna 2014 marraskuun mustan perjantain vuoksi, jolloin eduskunta äänesti uudesta avioliittolaista, jonka katson romuttavan perinteisen avioliittokäsityksen miehen ja naisen välisestä liitosta. Uuden ajattelun takana olevat  ryhmät ovat ovelasti käyttäneet suvaitsevuutta aseenaan ja saaneet näin käärmeen ujutettua puutarhaan.

– Vuoden 2017 vaaleihin en enää lähtenyt, koska olin mielestäni tehnyt oman osani yhteisten asioiden hoitamisesta 24 vuoden aikana. Kuluneet neljä vuotta ovat olleet sopivan pituinen lepotauko politiikasta ja tämä kevät onkin tuonut paljon uutta ajateltavaa, Ryynänen toteaa.

Yritysmyönteisyys on ollut yksi kotikuntani vahvuuksia.

Pieni Pohjois-Karjalassa sijaitseva Juuan kunta on kuulu vuolukivestään ja uuneistaan, joita kaksi yritystä valmistaa maailmalle.

– Pidän kotikuntani yhtenä tärkeimpänä tehtävänä yritysmaailman tukemista niin neuvojen kuin lupapolitiikankin keinoilla. Yritysmyönteisyys on ollut yksi kotikuntani vahvuuksia, ja haluan sen edelleen säilyvän sellaisena. Kun talous pidetään kunnossa, silloin kaikki muukin sujuu kivuitta.

Ryynänen arvioi, että tulevien vuosien suurin haaste on kunnan talouden tasapainottaminen verotulojen ja kulujen suhteen.

Toinen Juuan isoista haasteista on ikärakenne.

– Vuosittain syntyvät lapset mahtuvat yhteen luokkaan, minkä seurauksena sivukylien kouluverkko tulee loppumaan kokonaan. Veronmaksajien väheneminen merkitsee kasvavia ongelmia kunnan pakollisten velvollisuuksien hoitamiselle ja on helppo ennustaa, että tulevina vuosina tulemme tarvitsemaan valtion kasvavaa tukea selvitäksemme. Kunnan rooli tässä haasteessa on olla edistämässä paluumuuttoa ja lapsiperheiden hyvinvointia innovatiivisin keinoin.

Toiseksi kuntikuntansa vahvuuksista Ryynänen nimeää luonnon komeine järvineen ja vaaroineen.

– Uskon meillä Kolin naapurina  olevan hyvät mahdollisuudet myös matkailun kehittämiseen.

 

Leo ”Leksa” Ryynänen

  • Juuka
  • 64v.
  • Liikenneopettaja, ammattiopettaja
  • Perhe: vaimo, sekä kaksi poikaa vaimoineen ja yksi ukitettava
  • Harrastukset: moottoripyöräily, Lions-toiminta ja julkisoikeuden opiskelu Itä-Suomen yliopistossa
  • kotisivut: www.leoryynanen.fi

 

 

Ylös