Sari Essayah kiittää joukkuettaan mahtavasta loppukiristä – ”Ehdokasrekryssä tehtiin lopussa huipputulosta”

6.5.2021 klo 15:49 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit saavutti lopulta 1 945 kuntavaaliehdokasta yhteensä 235 kuntaan. – Kun deadline läheni, tahti kiihtyi, kiittää puheenjohtaja Sari Essayah.

– Kiitos kaikille ihan mahtavasta loppukiristä. Täältä tulee virtuaaliaplodeja moneen kohteeseen, totesi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puoluehallituksen viikkopalaverissa.

KD:n piirien puheenjohtajat kokoontuivat kevättalven ajan viikoittaiseen lyhyehköön Teams-palaveriin, jossa seurattiin ehdokasrekryn tilannetta.

– Ne piirit, jotka lähtivät ehdokkaiden hankkimisessa reippaasti liikenteeseen, ovat nytkin kärjessä. Ehkä Pirkanmaa lähti vähän hämäläisen hitaasti liikkeelle, mutta ponkaisi sitten valtavaan vauhtiin, puheenjohtaja Sari Essayah kuvasi tilannetta Teams-tapaamisessa keskiviikkoiltana 5. toukokuuta.

– Viimeisen viikon aikana tapahtui vielä paljon. Kun ollaan selkä seinää vasten, niin kova työ tuo tulosta, Essayah jatkoi.

Kristillisdemokraattien ehdokasmäärä on lopulta 1 945. Ehdokkaita on yhteensä 235 kunnassa.

Määrä jäi karvan verran alle viime kuntavaaleista.

– Osaltaan sitä selittää muutaman ison kunnan vaaliliitto, järjestöpäällikkö Mikko Rekimies selosti, tarkoittaen esimerkiksi Turun, Salon ja Naantalin ehdokasasetelmaa.

Kristillisdemokraateilla on ehdokkaita siis kuitenkin lähemmäs 2 000.

Joissakin kaupungeissa ja kunnissa tehtiin aivan kalkkiviivoille saakka töitä, ja saatiin tiistaina  vielä useita ehdokkaita. Esimerkiksi Lahdessa ja Helsingissä punnerrettiin viimeisinäkin tunteina.

– Joissakin kaupungeissa ja kunnissa tehtiin aivan kalkkiviivoille saakka töitä, ja saatiin tiistaina  vielä useita ehdokkaita. Esimerkiksi Lahdessa ja Helsingissä punnerrettiin viimeisinäkin tunteina, Essayah kertoi.

Vesanto sai kaksi ehdokasta viimeisenä päivänä. Kristillisdemokraateilla on nyt ehdokkaita ainakin kymmenessä sellaisessa kunnassa, joissa viime vaaleissa ei ollut.

– Tämä on nyt tällainen puolimatkan krouvi – kohta alkaa toinen totinen rutistus eli vaalityö, Essayah muistutti.

– Takki on tässä kohtaa aika tyhjänä, kertoi puoluesihteeri Asmo Maanselkä, joka oli kiiruhtanut tiistaina 4. toukokuuta eri puolille Helsinkiä hakemaan allekirjoituksia ehdokaspapereihin.

Essayah myös totesi miten järkevää pienellä paikkakunnalla on tehdä vaaliliitto. Se hyödyttää useimmiten molempia vaaliliittokumppaneita.

– Viime vaaleissa viimeisenä päivänä viimeisellä tunnilla rekryttiin muuan Matti Heikkinen Oulaisiin vaaliliitossa. Siinä tapahtui kaikkea sähläystä, ja puoluesihteerin hermot jo kiristyivät. Mutta Heikkinen nousi viime vaalien äänikuninkaaksi, ja tällä kertaa Oulaisissa on kahdeksan KD-ehdokasta.

– Aina vaaliliitoissa ei nousta valtuustoon, mutta saadaan tärkeitä lautakunta- tai varavaltuutetun paikkoja. Erkki Hurtig on istunut Tornion valtuustossa lähes koko kauden, samoin kuin Mauri Venemies Helsingissä. Venemies nousi vielä loppukaudeksi varsinaiseksi valtuutetuksi, Essayah kertoi.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirin puheenjohtaja Leena Askeli antoi Teams-kokouksessa reilun kiitoksen puheenjohtaja Sari Essayah’lle. Hän lainasi Jope Ruonansuun Essayah-laulua.

– ’Ota minut reppuselkään, Sari’, Askeli sanoi.

– Koko painolla on istuttu Sarin reppuselässä, niin hirviää tsemppiä on ollut tuolla meidän puheenjohtajalla. Mekin on yritetty, mutta Sarin panos on ihan käsittämätön, Askeli totesi.

Hän oli tyytyväinen ehdokasasetelmaan, ja mainitsi erikseen Limingan ja Kempeleen.

– Saimme voimallista porukkaa mukaan, Askeli kiitti.

Lapin KD:n puheenjohtaja Outi Kurkela totesi, että Lapin pinta-alasta saatiin vallattua entistä suurempi osa nyt KD-ehdokkaille.

– Inarissa on ensi kertaa ehdokas ja Sodankylässä nyt kaksi ehdokasta, Muoniossa kolme. On nuoria, uusia ehdokkaita, ja siten jatkuvuutta luvassa, Kurkela kertoi.

– Meillä Helsingissä odotetaan vaalivoittoa, sanoi Helsingin KD:n puheenjohtaja Tuulikki Tepora. Helsingin KD:n ja Sinisten yhteislista saatiin täyteen: KD asetti 110 ja Siniset 17 ehdokasta.

Myös muut piiripuheenjohtajat kertoivat ehdokasrekryn voitoista ja haasteista.

– Nyt mennään kiitollisin mielin kohti uusia turneita, kannusti puheenjohtaja Essayah väkeään vaalityöhön.

 

 

 

Ylös