”Suhmurointia ja salailua” – Peter Östman kysyi hallitukselta muistiosta Suomea uhkaavista seurauksista, mikäli elpymispakettia ei hyväksytä

6.5.2021 klo 17:12 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kysyi hallitukselta julkisuuteen vuodetusta muistiosta, koskien EU virkamiehen ilmaisemaa uhkausta Suomelle tulevista seurauksista, mikäli Suomi ei hyväksyisi EU:n elpymisvälinettä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että valtioneuvosto korosti EU elpymisvälineen valmistelun yhteydessä, että asiassa olisi syytä käydä riittävästi julkista keskustelua.

Näistä puheista huolimatta paketista sovittiin EU-päämiesten kesken ja lisäksi asiakirjat leimattiin aluksi laajasti salaisiksi.

– Nyt valtioneuvosto yrittää salata tiedot julkisuuteen vuodetusta muistiosta, koskien EU virkamiehen ilmaisemaa uhkausta Suomelle tulevista seurauksista, jos Suomi ei tule hyväksymään EU:n elpymisvälinettä, Östman sanoi.

Miksi hallituksella on niin suuri tarve pyrkiä salaamaan asiaan liittyviä tietoja?

Suomessa on julkishallinnossa lähtökohtana ollut laaja asiakirjojen ja menettelyn julkisuus. Elpymispaketin käsittelyä koskeva menettely näyttäytyykin Östmanin mielestä monille kansalaisille epäluottamusta herättävänä suhmurointina ja asioiden salailuna.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miksi hallituksella on niin suuri tarve pyrkiä salaamaan asiaan liittyviä tietoja? Onko salailulla tarkoitus piilotella omia virheitä tai peitellä faktoja?

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kiisti väitteen.

– Olen käynyt EU-komissaarien ja kollegojen kanssa keskustelua monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymispaketista, eikä kukaan ole Suomea uhannut. Ei kukaan. Jos tällainen muistio tai virkamieskeskustelu on ollut, minun puolestani sellainen virkamies saisi tulla kertomaan sen, missä sävyssä se on tehty, sillä se antaa aivan väärän käsityksen, hän vastasi.

Vanhanen korosti että EU-yhteistyö perustuu keskinäiseen luottamukseen, yhteistyöhön ja  oikeiden ratkaisujen hakemiseen.

– Jos Suomi viime kesänä neuvotellun ison eurooppalaisen ratkaisun hyväksyy tai hylkää, osaamme kukin politiikassa toimineet arvioida, mikä vaikutus sillä on, että yksi sopijaosapuoli ei viekään päätöstä loppuun, vaikka on näin luvannut. En minä lähden kaikkien puolesta arvioimaan, miten siihen reagoidaan, Vanhanen sanoi.

Ylös