– Hallitus jättää seuraavan vastuulle kaikki talous- ja työllisyystoimet sekä tuleville polville jättivelat, Päivi Räsänen sanoo

18.5.2021 klo 15:17 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on hyvin pettynyt siihen, että kahdeksan päivän puoliväliriihen tulokset jäivät laihoiksi, ja hallitus rikkoi omat kehyksensä lisäämällä menoja vaalikauden loppuun asti.

– Työllisyystoimet jäivät niin näennäisiksi, etteivät edes valtionvarainministeriön virkamiehet usko niiden tuottavan esitettyä määrää uusia työllisiä. Samalla hallitus pitää kiinni kalliista uudistuksistaan, jotka lisäävät julkisen talouden ja veronmaksajien taakkaa, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi.

– Hallituksen päättämiä työllisyystoimia voidaan perustellusti kutsua vaisuiksi.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä päätti osallistua välikysymykseen puoliväliriihen tekemättömistä päätöksistä, koska jakaa huolen Suomen talouden kestävyydestä ja suomalaisten hyvinvoinnista pitkällä aikavälillä.

– Hallituksen päättämiä työllisyystoimia voidaan perustellusti kutsua vaisuiksi. Puoliväliriihen yhteydessä kansalaisille kerrottiin, että työllisyystoimien vaikutus olisi jopa 40 000 uutta työllistä. VM:n arvion mukaan työllisyys tosin parantuisi vain 10 000. Kysymys kuuluu, mihin lukuihin voimme luottaa, Räsänen kysyi.

Hän pitää hallituksen ajatuksia osatyökykyisten työllistämisen helpottamisesta ja työllisyyspalveluiden tehostamisesta kannatettavina. Ne eivät kuitenkaan ole suuressa kuvassa ratkaisevia toimia.

– Hallituksen toimenpidearsenaalista jäivät kokonaan puuttumaan sellaiset työllisyystoimet, jotka parantaisivat suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja mahdollisuuksia palkata uutta työvoimaa. Hallitus ei myöskään ollut valmis parantamaan työn vastaanottamisen kannustimia. Keinot 219 000 työttömän suomalaisen työllistämiseksi jäivät hallituspuolueiden ideologisten kiistojen jalkoihin, Räsänen totesi.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä tarjoaa hallituksen käyttöön omaa jo viime syksynä laadittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia ja kansalaisten ostovoimaa lisääviä ratkaisuja. Keskeisiä keinoja ovat muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, ansiosidonnaisen porrastaminen ja ulottaminen kaikille sekä yrittäjätilin käyttöönotto.

– Haluamme samalla keventää suomalaisten verotaakkaa keventämällä tuloverotusta, palauttamalla tuloverotuksen lapsivähennyksen ja korottaa kotitalousvähennystä kaikille.

– Myös polttoaineveron kevennys ja omaishoitajien verovapautus ovat osana keinovalikoimaamme talouden elvyttämiseksi ja suomalaisten kotitalouksien tukemiseksi, Räsänen kertoi.

Ylös