Liian tiivis kaupunkirakentaminen ei jätä tilaa luontosuhteen kehittymiselle

24.5.2021 klo 14:02 Kolumnit Sari Savela

Helmikuussa tunnuslauseeni kuntavaaleissa oli: ”Vihreän, välittävän ja vetovoimaisen Espoon puolesta”. Laitoin silloin sosiaaliseen mediaan postauksen tuolla tunnuksella, ja taisin muutamalla kympillä vauhdittaakin päivitystä. Sitten muutama ihminen kommentoi päivitystäni kummastellen, miksi kannatan vihreitä. Minua ihmetytti, miten yksi sana liitetään niin vahvasti tiettyyn ideologiaan. Toisaalta onhan sana sateenkaarikin värittynyt, mikä on harmi.

Joitakin vuosia sitten haastattelin luontotutkija Lennart Saarta. Hän kertoi haastattelussa, että häneltä kysytään usein, mitä ihminen voisi tehdä maailman pelastamiseksi. Kysymykseen hän vastaa tavallisesti, että ensin kannattaa kehittää itselleen luontosuhde.

Varsinkin näin keväällä on suorastaan hengästyttävää katsottavaa, kun pensaissa ja puissa lehtien silmut avautuvat, kukat puhkeavat väriloistoon, ja luonto pukeutuu vihreään.

Koronavuosi on auttanut minua syventämään omaa luontosuhdettani. Monia hienoja luontoelämyksiä on mahtunut päivittäisiin kävelylenkkeihini kotini läheisyydessä sijaitsevalla luonnonsuojelualueella, jossa luonnon monimuotoisuus toteutuu melko hyvin. Alkuvuodesta eräänä talvisena aamuna, kun vielä oli hämärää, kävelin tutun lenkin pitkin merenlahden rantaviivaa myötäileviä pitkospuita, kunnes yllättäen yhdestä pensaasta lehahti lentoon kaksi lehtopöllöltä vaikuttavaa lintua.

Viimeisiin kuukausiin on mahtunut useita hienoja kohtaamisia luontokappaleiden kuten ketun, kurkien, tikkojen, piisamin ja peurojen kanssa. Eilen lenkkipolkuni varrella tapasimme lehmiä, olipa joukossa muutama pieni vasikkakin. Mikä riemu, kun kuulimme jo kaukaa lehmien ammuntaa ja mylvintää, sillä olin jo ehtinyt odottaa näitä alueen kesäasukkeja.

Luontoa on ollut hienoa seurata eri vuodenaikoina. Varsinkin näin keväällä on suorastaan hengästyttävää katsottavaa, kun pensaissa ja puissa lehtien silmut avautuvat, kukat puhkeavat väriloistoon, ja luonto pukeutuu vihreään. Ja miten mahtavalta kuulostavat lintujen konsertit. Luonnossa riittää ihmeteltävää kaikkina vuodenaikoina.

Luojan luomaa luontoa pitää suojella ja huolehtia luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Kaavoittamisella voidaan vaikuttaa siihen, että jokaisella kuntalaisella on mahdollisuus kehittää itselleen luontosuhde.

Tutkimusten mukana luonnon läheisyys elinympäristössä vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja luonnossa toimiminen lisäävät tutkimusten mukaan hyvinvointia monella tapaa: verenpaine laskee, mieliala kohenee ja stressi lievittyy. Siksi on tärkeää, että ihmisten elinympäristöön kaavoitetaan viheralueita, luontoa ja puistoja. Liian tiivis kaupunkirakentaminen ei jätä tilaa luontosuhteen kehittymiselle.

Yhtenä vaaliteemanani on vihreys, joka minulle tarkoittaa luontoa, viheralueita ja kauniita puistoja. Niitä pitää olla riittävästi. Mutta tunnuslauseeni osalta päätin pelata varman päälle ja vaihdoin vihreän vehreäksi väärinkäsitysten välttämiseksi.

Kirjoittaja Sari Savela on kuntavaaliehdokkaana kotikaupungissaan Espoossa.

Espoon Kristillisdemokraattien ehdokas Sari Savela

Ylös