Korona näkyi ja tuntui sairaalassa ja päätöksenteossa – kaupunginvaltuutettu ja sairaanhoitaja Mikko Almgren kertoo ennennäkemättömästä vuodestaan

26.5.2021 klo 10:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kotkan kaupunginvaltuutettu ja sairaanhoitaja Mikko Almgrenin kulunut vuosi on ollut ennennäkemätön.

Se on tuntunut erityisesti hänen työpaikallaan Kymenlaakson keskussairaalassa.Sekä henkilökunta että potilaat ovat pitäneet jatkuvasti maskeja siitä lähtien, kun niitä vihdoin saatiin Suomeen riittävästi ja noudattavat mahdollisuuksien mukaan turvavälejä.

Osa Kymsoten henkilökunnasta on tehnyt myös etätöitä ja lääkäreiden vastaanottoja on korvattu hoitopuheluilla. Hoitajat soittavat paljon aiempaa enemmän potilaille, jos esimerkiski tulehdusarvot ovat koholla.

– En pysty olemaan etätöissä, koska hoidan syöpäpotilaita. Pitää mennä konkreettisesti ”iholle”

Amgren arvioi, että osa uusista käytännöistä jää aivan varmasti pysyviksi.

Monen muun suomalaisen tavoin Almgren ei ole voinut jäädä kotiin työskentelemään.

– En pysty olemaan etätöissä, koska hoidan syöpäpotilaita. Pitää mennä konkreettisesti ”iholle” asti, koska annamme lääkkeitä suonensisäisesti, hän kertoo.

Sota näkymätöntä vihollista, pientä virusta vastaan on näkynyt myös kunnan päätöksenteossa. Almgrenin mukaan tärkein koronavuoden antama opetus päättäjille on, että parhaatkin suunnitelmat kunnan ja yhteisöjen rakentamiseksi voivat mennä täysin uusiksi. Esimerkiksi vapaa liikkuvuus paikasta toiseen oli aiemmin itsestään selvää.

– Emme olleet varautuneet tähän. Monet ovat jääneet yksin. Tukea koronan aiheuttamiin pelkoihin ja henkisiin vaikeuksiin tullaan tarvitsemaan myös kuntien tasolla vielä vuosia, vauvasta vaariin. Myös monien talous on vaarassa romahtaa. Nämä täytyy nyt yhdessä hoitaa, hän sanoo.

Kotkan taloutta ja sen suunnittelua on helpottanut se, että valtionosuudet ovat tällä hetkellä auttaneet pahimman yli.  Almgren arvioi, että kriisi alkaa tuntua voimakkaammin kunnan taloudessa parin vuoden päästä. Valtio ja kunnat, myös Kotka velkaantuu lisää lähivuosina.

– Talouspolitiikan on oltava huomattavasti realistisempaa ja tiukempaa. Vastuullisuus ja pitkäjänteisyys korostuvat.  Painopisteen pitää olla ihmisten huolenpidossa ja perustarpeissa.

Almgren seurasi myös taannoista valtakunnan politiikan draamaa, hallituksen kehysriihtä, mielenkiinnolla.

– Varsinainen näytelmä. Arvelin, että hallitus ei hajoa, eikä hajonnut. Mielestäni valtion budjetin kehys petti ja korjausliike on lähitulevaisuudessa välttämätön.

Mikko Almgrenin vaaliteemat ovat tuki kotkalaisille lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Opetustyhmät on pidettävä pieninä.

– Nuorissa on edelleen tulevaisuus, mutta myös vanhuspalvelut on turvattava. Yritteliäisyyden tukeminen, terveys  ja kuntalaisten terveysliikunnan edistäminen ovat tärkeitä, hän kertoo.

Mikko Almgren

– 57-vuotias sairaanhoitaja Kotkasta
– Vaimo, 4 lasta ja 4 lastenlasta
– Kaupunginvaltuutettu. KD Kotkan paikallisosaston pj. KD Kymen piirin hallituksessa. Seurakunnan pj.
– Harrastaa laulamista, kitaransoittoa, ulkoilua ja uintia.

 

Ylös