”Taputa itseäsi olalle, hyvin tehty!”- kristillisdemokraattien vaali-illassa tsempattiin niin onnistuneita kuin pettyneitäkin

13.6.2021 klo 21:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisimmat kunnat sijaitsevat jälleen ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Onnistumisia ja mukavia yllätyksiä on paljon, muun muassa Riihimäellä, Seinäjoella ja Espoossa.

Paras tulos KD:lle on viime vaalien tapaan kerätty Luodossa, jossa kristillisdemokraatit keräsivät 52 prosenttia äänistä. Luodon valtuustoon on menossa jopa 15 kristillisdemokraattia kansanedustaja Peter Östmanin johdolla.

Myös naapurikunta Pedersöressä kristillisdemokraatit ovat keränneet 32,2 prosentin kannatuksen ja ovat saamassa 11 paikkaa.

– Nämä ovat esimerkkejä kunnista, joissa KD on tehnyt vuosia määrätietoista työtä, pyrkinyt jokaisessa vaalissa lisäämään ehdokasjoukkoa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuvaa.

Luoto on Essayah mukaan lisäksi esimerkki kunnasta, jossa KD hallitsee.

– Se on elinvoimainen, Suomen pienen työttömyys ja väkiluku on kasvussa. Malliesimerkki siitä, että jos KD saa enemmän valtaa, meillä on enemmän Luodon kaltaisia kuntia, hän kehuu.

Tampereella Kristillisdemokraatit on menossa eteenpäin ja ottamassa yhden lisäpaikan valtuustoon. Kansanedustaja ja KD:n pormestariehdokas Sari Tanus on kerännyt jo nyt muhkeat 1577 ääntä ja vetää mukanaan valtuustoon toimitusjohtaja Sirpa Pursiaisen ja säveltäjä Lasse Heikkilän.

Turussa otettiin puolestaan takapakkia, mutta valtuustossa säilyy yksi KD-paikka, joka menee pastori, teologian tohtori Ville Auviselle.

– Jokainen on arvokas, jokainen ääni on arvokas. jokainen on tehnyt äärettömän tärkeän työn.

Väkirikkaalla pääkaupunkiseudulla kristillisdemokraatit menestyy parhaiten Vantaalla, jonka valtuustoon KD on saamassa 3,9 prosentin kannatuksella 2 paikkaa. Muhkeimman KD-potin Vantaalla on kerännyt lääketieteen tohtori Tiina Tuomela, 340 ääntä. Hänen kanssaan valtuustossa jatkaa valtiotieteiden tohtori Jouko Jääskeläinen, 185 ääntä.

Tiina Tuomela kertoo kuitenkin olevansa pettynyt siihen, ettei läpimenijöitä ole enempää kuin kaksi. Yleinen asenneilmapiiri ei ole pääkaupunkiseudulla kovin ”KD-myönteinen”.

– Teimme kovasti työtä, olisimme halunneet kolmannen paikan. Kahdella mennään nyt, Tuomela arvioi.

– Jokainen on arvokas, jokainen ääni on arvokas. jokainen on tehnyt äärettömän tärkeän työn. Taputa itseäsi olalle, hyvin tehty, kokenut poliitikko ja valtuutettu Tuomela sanoo kaikille vaalien ryydyttämille ehdokkaille.

Mika Poutala on menossa uutena Espoon valtuustoon.

Espoossa uutena kristillisdemokraattina valtuustoon on menossa entinen huippu-urheilja Mika Poutala. Hän keräsi jo ennakkoon 300 ääntä, Poutala on valtuustossa vanhemman konkarin, Antero Laukkasen ja Kaarina Järvenpään seurassa. Laukkanen on saanut tässä vaiheessa 371 ääntä.

Vaikka kristillisdemokraattien kannatus on laskusuunnassa valtakunnallisesti, Espoo näyttää pitävän pintansa ja kannatus on viime vaaleihin verrattuna hienoisessa nousussa, 3,8 prosenttia.

Pääkaupungissa Helsingissä kristillisdemokraatit ovat ahtaalla: puolueen kannatus on ennakkoäänten perusteella puolittunut ja on ainostaan 1,3 prosenttia. Läpi pääkaupungin 85 paikkaiseen valtuustoon on menossa vain yksi kristillisdemokraatti.

Pastori Mika Ebeling (264 ennakkoäänten laskentavaiheessa) on uusimassa paikkansa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen on tekemässä hyvän vaalituloksen Riihimäellä ja puolueen ennestään vahva kannatus on hivenen noussut. Räsänen on jo kerännyt 242 ääntä ja hänen seurassaan valtuustoon on tulossa luokanopettaja Hannele Saari (80 ennakkoääntä) ja hallintopäällikkö Ismo Portin (40 ääntä).

Keskisuurissa kaupungeissa KD näyttää ottaneen takapakkia esimerkiksi Lahdessa, Joensuussa,  Kouvolassa ja Kuopiossa.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n kotikunnassa Lapinlahdella kristillisdemokraatit keräävät 13,6 prosentin kannatuksen ja ovat saamassa 4 paikkaa.

Seinäjoella kristillisdemokraatit on ottamassa 5,7 prosentin kannatuksen (+0,8 edellisiin vaaleihin.) KD on saamassa kolme paikkaa: palvelujohtaja Aki Ruotsala (420), luokanopettaja Kati Nummensalo (285) ja rehtori Kimmo Rantasen (78 ääntä).

– Tämä on KD:lle historian paras tulos omalla listalla, Ruotsala kehuu.

Ylös