”Sote-esitys on hylättävä keskeneräisenä” – Kristillisdemokraatit tyrmäävät nyt eduskunnan päätettäväksi tulevan mallin

15.6.2021 klo 14:53 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä ei pieneen Suomeen tarvita 21 hyvinvointialuetta ja sen lisäksi Uusimaa-Helsinki -ratkaisua, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio ei tosiasiallisesti toteudu.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä hallituksen sote-esitys tulee hylätä keskeneräisenä.

– Suomalaiset ansaitsevat parempaa kuin keskeneräisen tekeleen, KD:n kansanedustajat toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Alueita on heidän mukaansa liikaa, 21 ja Helsink-Uusimaa, jossa sote-palvelujen integraatio ei edes toteudu vaan kolmannes kansalaisista jää soten ulkopuolelle.

Sote-esitys etenee nyt vauhdilla eduskunnan päätettäväksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essaya’n mukaan erityisesti soten rahoitusratkaisu on yhä ilmassa. Hänen mielestään rahoitusmalli ei tuo kestävyyttä turvaamaan tulevaisuuden tasavertaiset palvelut eikä sisällä riittäviä kannustimia hillitsemään kustannusten kasvua.

– Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä vastustaa uutta maakuntaveroa, koska se tulisi entisestään eriyttämään alueita toisistaan ja lisäämään verorasitusta kansalaisille, Essayah toteaa.

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi, että sote-malli rikkoo nekin osat, jotka toimivat, kuten laajan kumppanuuden julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä.

Kristillisdemokraatit epäilevät, että alihankintojen rajoittaminen ja jäykät virkalääkärivaatimukset osaltaan vaikeuttavat yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin välillä.

Kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että Pirkanmaan ja koko Suomen lippulaivoina ovat toimineet julkisomisteiset yhtiömuotoiset Tekonivelsairaala Coxa ja Sydänsairaala. Näissä huippuosaaminen on yhdistetty pitkälle kehitettyyn potilaslähtöiseen, kustannustehokkaaseen toimintaan, johon niin potilaat, henkilökunta kuin julkiset omistajat, maksajat, ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

– Sydänsairaala ainoana sairaalana Suomesta on päässyt maailman 200 parhaan sairaalan joukkoon. Pelkkä puhe ei riitä, vaan tarvitaan konkreettisia muutoksia hallituksen esitykseen, jotta tällaisten yksiköiden nykymuotoinen toiminta voisi jatkua, hän muistuttaa.

Sote-esitys etenee nyt vauhdilla eduskunnan päätettäväksi. Tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta näytti sille vihreää valoa ja saman teki jo toukokuussa perustuslakivaliokunta, johon aiemmat yritelmät ovat karahtaneet.

Eduskunta debatoi aiheesta jo huomenna ja äänestää ensi viikolla.

Ylös