Kuntavaaleista vaaliputkeen

28.6.2021 klo 10:59 Kolumnit Sari Essayah

Kuntavaalien tulos ei ollut niin hyvä kuin odotimme. Äänestysaktiivisuuden laskun lisäksi menetimme ääniä kannatuksen sulaessa puoli prosenttiyksikköä viime kerran voitokkaista kuntavaaleista.

Kuitenkin kattavan ehdokasasettelun ja onnistuneiden vaaliliittojen ansiosta pidimme lähes entisen määrän valtuustopaikkoja. Vaalitulos yhdistettynä suhteelliseen vaalitapaan ja valtuustojen pienenemiseen aiheutti monille muille puolueille satojen paikkojen menetyksiä.

Ilahduttavaa on, että moniin uusiin kuntiin saatiin valtuutetut. Lisäksi valituista KD-valtuutetuista peräti 44 prosenttia on uusia, mikä kertoo useiden valtuustoryhmiemme odotetustakin uusiutumisesta. Historiaa tehtiin Luodossa, jossa reilut kaksikymmentä vuotta sitten asetettu tavoite yli 50 prosentin kannatuksesta saavutettiin. Se antaa toivoa meille kaikille!

Useilla paikkakunnilla KD-valtuustoryhmät pitävät jo nyt avoimia evästystilaisuuksia, jolloin päätettäviin asioihin pääsee jäsenenä mukaan vaikuttamaan.

Vaalituloksen hedelmät eli luottamustoimet kannattaa jakaa mahdollisemman monen kanssa. Useilla paikkakunnilla KD-valtuustoryhmät pitävät jo nyt avoimia evästystilaisuuksia, jolloin päätettäviin asioihin pääsee jäsenenä mukaan vaikuttamaan. Tätä käytäntöä on levitettävä, sillä kunnallinen päätöksenteko on paikallistason tärkeintä poliittista työtä, jota tehdään porukalla.

Hallitusta vaalitulos ei näytä hetkauttavan. Vuosikymmenen suurin rakenteellinen uudistus eli sote runnottiin eduskunnassa läpi heti vaalien jälkeen kiireellä ja keskeneräisenä. Rahoitus ja sisällölliset ongelmakohdat jätetään tulevien ”korjaussarjojen” varaan.

Yhtä asiaa ei kuitenkaan lykätä; hallituksella on kiire saada sote-hyvinvointialueet pystyyn ja niihin liittyvät maakuntavaalit jo tammikuuhun 2022. Tämä on kansalaisten ja puolueiden kannalta kohtuutonta: kahdet vaalit vuoden sisällä!

Yhtä asiaa ei kuitenkaan lykätä; hallituksella on kiire saada sote-hyvinvointialueet pystyyn ja niihin liittyvät maakuntavaalit jo tammikuuhun 2022. Tämä on kansalaisten ja puolueiden kannalta kohtuutonta: kahdet vaalit vuoden sisällä! Tällä menolla seuraava vaaliton vuosi onkin vasta 2026.

Toivotan Sinulle ja läheisellesi hyvää kesää – kerätään voimia!

Ylös