Lahdessa syntyi historiallinen yhteiskoalitio – KD-valtuustoryhmä mukana

2.7.2021 klo 15:20 Politiikka Kristiina Kunnas

 – Luottamuspaikkaneuvottelujen edetessä kävi ilmi, ettei SDP:llä, Perussuomalaisilla ja Kokoomuksella ollut haluja muuttaa paikkajakoa demokraattisempaan suuntaan – vaikka vaalituloksen perusteella niihin olisi ollut juuri oikea hetki, selostaa KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja Sonja Falk.

Lahdessa on syntynyt historiallinen yhteiskoalitio Kristillisdemokraattien, Pro Lahden, Vihreiden, Keskustan ja Vasemmistoliiton kesken.

Lahden KD solmi 30. kesäkuuta teknisen vaaliliiton Pro Lahden, Vihreiden, Keskustan, ja Vasemmistoliiton kanssa.

– Vaaliliitostamme käytetään nimitystä Yhteiskoalitio. Taustana koalitiolle on sosiaalidemokraattien, kokoomuksen ja perussuomalaisten pitäytyminen vanhassa luottamuspaikkojen jakotavassa ja neuvottelujen vaikeutuminen, perustelee kaupunginvaltuutettu ja KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja Sonja Falk.

– Koalition valtuustoryhmät lähtivät neuvotteluihin avoimin mielin ja aidosta halusta toteuttaa niiden pitkään ajama muutos lahtelaiseen luottamuspaikkajakoon yhteistyössä kaikkien valtuustoryhmien kanssa. Valitettavasti neuvottelujen edetessä kävi ilmi, ettei SDP:lla, Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla ole haluja lähteä muuttamaan paikkajakoa demokraattisempaan suuntaan, vaikka siihen olisi vaalituloksen perusteella ollut juuri nyt oikea hetki.

Koalition esittämässä korimallissa tavoitteena on toisintaa valtuuston kokoonpano luottamustoimielimiin siten, että kaikki paikat ja puheenjohtajuudet ovat samassa eli yhdessä korissa.

Falk kertoo, että koalition esittämässä korimallissa tavoitteena on toisintaa valtuuston kokoonpano luottamustoimielimiin siten, että kaikki paikat ja puheenjohtajuudet ovat samassa eli yhdessä korissa. Tästä korista kukin ryhmä nostaisi toivomansa paikan noudattaen erillistä nostojärjestystä, mikä laskettaisiin ryhmien saamien äänimäärien mukaan. Käytännössä nostojärjestys muodostuu 59 nostosta (=valtuutettujen määrä), jota toistetaan niin kauan, kunnes kaikki luottamuspaikat on jaettu.

– Tällä jakotavalla kaikki valtuustoryhmät olisivat saaneet saman verran luottamuspaikkoja jokaista 59 nostoa kohden kuin mitä niillä on valtuutettuja. Jakosuhde vastaa siis täysin äänestäjien vaaleissa ilmaisemaa kantaa, Falk kertoo.

Yhteiskoalitiolla ei ole neuvotteluissa ollut halua lähteä kasvattamaan toimielinten kokoa nykyisistä, koska se lisäisi hallintokuluja ilman, että se hyödyttäisi kaupunkia. Yhteiskoalition ilmoitettua teknisestä vaaliliitosta, sosiaalidemokraatit ilmoittivat välittömästi hallintosääntömuutoksista, joilla kasvatetaan merkittävästi toimielinten kokoja ja jotka he aikovat viedä läpi elokuun ensimmäisessä valtuuston kokouksessa.

Yhteiskoalitio ei hyväksy esitettyjä hallintosääntömuutoksia. – KD:n Sonja Falk

– Normaalisti hallintosääntöuudistukset valmistellaan yhdessä kaikkien ryhmien kanssa ja kaupungin tarpeita ajatellen eikä hetken mielijohteesta oman edun varmistamiseksi. Yhteiskoalitio ei hyväksy esitettyjä hallintosääntömuutoksia, Falk toteaa.

Yhteiskoalitio aikoo jakaa luottamustehtävät vaaliliittoon kuuluvien ryhmien kesken korimallin mukaisesti ja ovet ovat auki kaikille niille, jotka haluavat korimalliin sitoutua.

– Esittämämme jakosuhde luottamuspaikoissa olisi vastannut täydellisesti äänestäjien vaaleissa ilmaisemaa kantaa, muistuttaa Sonja Falk, Lahden KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja, Hämeen varakansanedustaja ja Kristillisdemokraattien 3. varapuheenjohtaja. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

 

Ylös