”Kulttuuri- ja tapahtuma-ala joutuvat pettymään” – Sari Essayah ei pidä koronapassia realistisena vaan luottaisi kevyempään puhelinsovellukseen

7.8.2021 klo 11:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ehdottaa hallitukselle koronapassi-hankkeen sijaan kevyempää, käyttäjän itsensä määrittelemää puhelinsovellusta, joka on käytössä esimerkiksi Tokion olympiakisoissa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivotti puoluehallituksensa jäsenille tänä aamuna hyvät huomenet, vaikka hän itse elikin jo Japanin illassa. Kansainvälisen olympiakomiten (KOK) jäsenenä vaikuttava Essayah on seurannut Tokion kisoja paikanpäältä, ja oli esimerkiksi eilen Sapporossa kannustamassa mieskävelijöitä.

Lauantaina hänellä oli kuitenkin mielessä jo politiikan syksy, joka käynnistyy perinteisesti  eduskuntaryhmien kesäkokouksilla elokuun puolivälin jälkeen.

Politiikan syksyä hallitsee takuuvarmasti hallituksen budjettineuvottelut ja niihin liittyvät talous-ja työllisyystoimet. Hallituksen linjauksia silmälläpitäen oppositiopuolueet rakentavat myös omat vaihtoehtonsa, joista käydään eduskunnassa debattia loppusyksystä.

Kristillisdemokraattien mahdollisia budjettilinjauksia Essayah ei vielä avannut yksityiskohtaisemmin, mutta totesi, että sisäisen turvallisuuden keskeinen tekijä, poliisin resurssit,  pitäisi nyt budjettiriihessä huomioida.

Aluevaaleihin olisi hyvä suhtautua ikäänkuin kuntavaalien jatkumona, koska ehdokaslistojen rungon muodostavat juuri valitut valtuutetut, varavaltuutetut ja luottamustehtäviä saaneet.

Essayah vaikutti myös jo siirtäneen katsetta syksyn yli tammikuun loppupuolella siintäviin aluevaaleihin.

Hänen mukaansa lyhyellä aikajänteellä kuntavaaleista siintävät aluevaalit saattavat poliittiset puolueet kireään tilanteeseen, sillä kesäkuulle venyneiden kuntavaalien jälkinäytökset eli luottamuspaikkaneuvottelut ovat yhä paikoitellen käynnissä.

Essayah’n mukaan aluevaaleihin olisi hyvä suhtautua ikäänkuin kuntavaalien jatkumona, koska ehdokaslistojen rungon muodostavat juuri valitut valtuutetut, varavaltuutetut ja luottamustehtäviä saaneet.

– Heistä sitten valitaan hyvinvointialueiden uudet päättäjät.

Kaiken keskellä on vielä tehtävä koronatoimia; rokotusten edetessä on avattava taloutta ja toisaalta varottava uusia virusvariantteja.

Essayah ei pidä hallituksen kaavailemaa koronapassia realistisena: Hänen mielestään se törmää yksityisyyden suojaan, mikäli se ei olisi käyttäjän itsensä määrittelemä passi.

Koronapassiin riittää periaatteessa negatiivinen testitulos, joka todistaa, ettei ole viimeistään 72 tuntia aikaisemmin sairastunut koronaan.

Tämä tarkoittaisi Essayah’n mukaan sitä, että pitäisi olla myös maksuton mahdollisuus testiin.

– Tätä on aika kankealla tavalla lähdetty viemään eteenpäiin. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala saattavat joutua pettymään pahasti, Essayah arvioi.

Hän kannustaa hallitusta ottamaan käyttöön joustavamman, henkilön itsensä määrittelemän sovelluksen, joka ei vaadi rajapintoja terveystietoja sisältävien järjestelmien, kuten OmaKanta-palvelun kesken.

Esimerkiksi Tokiossa käytössä on ollut yksinkertainen, Qr-koodiin perustuva puhelinsovellus, jonne on itse voinut tallentaa todistukset sairastetusta taudista, otetuista rokotuksista tai tehdyistä koronatesteistä.

– Tällainen kevyempi, käyttäjän määrittelemä ja vapaaehtoinen ”Ovi”-sovellus olisi helpoiten toteutettavissa, Essayah sanoo.

Toisaalta epidemian kannalta passiakin tärkeämpää olisi rokotekattavuuden lisääminen.

Tokiossa Essayah tapasi myös Viron presidentin, Kersti Kaljulaidin, jonka kanssa puheet kääntyivät maiden erilaisiin koronastrategiohin.

Virossa kaikki opettajat on rokotettu ja kouluikäisiä on rokotettu jo ennen lukuvuoden alkua.

Essayah muistuttaa, että kesä on mennyt puolestaan Suomen hallitukselta ohi, sillä ensi viikolla alkavat koulut.

– Taas ollaan sitten tilanteessa, jossa kaikki on uutta ja ihmeellistä.

 

Ylös