– Rokotustahtia on parannettava nyt, kun pulaa rokotteista ei ole, kristillisdemokraattien puoluehallitus vaatii

7.8.2021 klo 11:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluehallitus patistaa hallitusta kesäuniltaan terveysturvallisuutta parantaviin töihin koronaepidemian pahentuessa. Esimerkiksi rokotustahtia on parannettava tilanteessa, jossa pulaa rokotteista ei ole.

Tänään Zoom-etäyhteydellä koolla olleet kristillisdemokraattien piirijohtajista ja puoluejohdosta koostuvat puoluehallituksen kokouksen jäsenet muistuttavat, että k eväällä luvattiin, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia koronarajoituksia ei enää tule, mutta nyt jo väläytetään etäopetuksen mahdollisuutta.

– Etäopetuksen haittoja ja syntynyttä oppimisvelkaa on nyt päästävä paikkaamaan, ja kouluille on annettava työrauha, puoluehallitus vaatii.

Isojakin terveysturvallisia urheilu- ja kulttuuritapahtumia voitaisiin järjestää, mikäli tiedot osallistujien koronaturvallisuudesta ovat nopeasti ja helposti tapahtumajärjestäjien saatavilla.

Isojakin terveysturvallisia urheilu- ja kulttuuritapahtumia voitaisiin järjestää, mikäli tiedot osallistujien koronaturvallisuudesta ovat nopeasti ja helposti tapahtumajärjestäjien saatavilla.

Suomessa koronapassia on  kuitenkin kaavailtu aivan turhan kankeaksi järjestelmäksi siihen nähden, että kyse on vapaaehtoisesta, vapaa-ajanviettoa mahdollistavasta asiasta.

– Kulttuuriala ja elinkeinoelämä on tärkeää saada auki; sen mahdollistamiseksi voitaisiin tehdä paljon esitettyä koronapassia kevyempi sovellus, joka ei vaadi rajapintoja terveystietoja sisältävien järjestelmien, kuten OmaKannan kanssa., puoluehallitus toteaa.

Esimerkiksi Tokion olympialaisten maahan saapumisessa on käytössä ollut puhelinsovellus, jonne käyttäjä itse tallentaa todistuksen joko saadusta rokotteesta, sairastetusta koronasta tai negatiivisesta testituloksesta. Tältä pohjalta voisi sovelluksen kehittää toimimaan helpommillaan QR-koodilla.

Hallituksen nykysuunnitelmilla vaikuttaa siltä, ettei koronapassi ole realistinen, vaan sen toteutus venyy ja törmännee kysymyksiin yksityisyydensuojasta ja perusoikeuksista. Sen sijaan kevyempi, käyttäjän itsensä määrittelemä, vapaaehtoinen ”Ovi-äppi” voisi mahdollistaa isompienkin tapahtumien pitämisen koronaturvallisesti ja sitä myötä tapahtuma-alan avaamisen.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus on hyvin huolissaan myös sote-alan työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista sote-uudistuksen muutosvaiheessa ja sen jälkeen. Uudistuksessa on menty hallinto ja päätöksenteko edellä.

– Kesän aikana sekä kotihoito että useat terveysasemat ovat kärsineet henkilöstöpulasta, ja yksikköjä on jopa jouduttu sulkemaan henkilökunnan puutteen takia. Samalla hoiva-alan työntekijät vaihtavat alaa muihin tehtäviin. Palkkauksen on sote-alalla vastattava koulutusta ja työn vaativuutta.

Hoidon laatu ei kristillisdemokraattien mielestä parane lisäämällä hallintoa, vaan resursoimalla riittävästi ja huolehtimalla henkilöstön hyvinvoinnista. Kun henkilöstö voi hyvin ja sillä on työtehtävien hoitoon riittävä aika, näkyy se asiakkaille palvelun korkeana laatuna.

– Mikäli sote-alan työntekijät uupuvat muutosprosessissa tai lisääntyvistä byrokraattisista vaatimuksista ja he päätyvät vaihtamaan alaa, vesitetään kaikki uudistuksen tavoitteet. Uudistus on vietävä läpi kansalaisten lähipalvelut ja henkilöstön hyvinvointi edellä

 

 

Ylös