– On varsin mahdollista, että Eurooppa näkee vielä vuoden 2015 kaltaisen pakolaisaallon, Päivi Räsänen arvioi

24.8.2021 klo 15:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous on parhaillaan käynnissä Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen oli huolissaan Afganistanin romahtamisen seurauksista.

– On hienoa kokoontua pitkästä aikaa fyysisesti, edes osittain, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo Kokkolan kaupungintalolla pidetyn infotilaisuuden alkajaisiksi.

Tilaisuus pidettiin niin sanottuna hybridinä, eli siihen saattoi osallistua etäyhteyden kautta.

Paikanpäälle Kokkolaan ja Keski-Pohjanmaalle kokoontui kristillisdemokraattien kansanedustajien lisäksi vain suppea joukko ryhmäkanslian työntekijöitä. Pahentunut koronatilanne oli myös Päivi Räsäsen huulilla, kun hän arvioi, että pitkän koronakauden ajalta alkaa paljastua lasku, joka tulee maksettavaksi jälkeenpäin.

– Tapahtuma- ja kulttuurialan, ravintola- ja matkailualan yrittäjät ovat edelleen ahdingossa. Koronavelkaa joudutaan maksamaan euroissa, mutta myös kansalaisten hyvinvoinnissa, hän sanoi..

Esimerkiksi hoitohenkilökuntaa on siirretty perustehtävistään tehohoidon kapasiteettia varmistamaan, koronatestaajiksi, tartunnanjäljittäjiksi ja myöhemmin myös rokottajiksi.

– Suomalaisten suita ei voi jättää hoitamatta sen takia, että hoitohenkilöstö on siirretty testaamaan ja jäljittämään koronatartuntoja

– Siinä sivussa moni kansalainen on jäänyt vaille hoitoa, koska vastaanottoaikoja on peruttu niin terveydenhuollon kuin kansalaisten omasta aloitteesta. Tämä hoitovelka alkaa nyt realisoitua ja uhkaa kriisiyttää perusterveydenhuollon, Räsänen arvioi.

Erityisen suuri hoitovelka on hänen mukaansa suun terveydenhuollossa. Esimerkiksi Kuopiossa hammashoidon hoitovelan purkamisen arvioidaan kestävän 1–3 vuotta. Helsingissä jäi viime vuonna toteutumatta 130 000 käyntiä hammashoidossa, joka on jopa neljännes kaikista vuoden käynneistä.

Asiakas voi joutua odottamaan takaisinsoittoa ajan varaamiseksi jopa kuukauden. Tällä hetkellä puhelua odottaa 10 000 helsinkiläistä.

– Suomalaisten suita ei voi jättää hoitamatta sen takia, että hoitohenkilöstö on siirretty testaamaan ja jäljittämään koronatartuntoja, Räsänen sanoi.

Hallituksen tulisikin hänen mukaansa pikaisesti esittää suunnitelma hoitovelan purkamisesta.

Koronatilannetta on rokotekattavuuden lisääntyessä myös siirryttävä seuraamaan tartuntalukujen sijaan sairaala- ja tehohoitokuormituksen mittareilla.

Epidemiatoimien lisäksi hoitojonojen kasvun taustalla on hoitajapula. Räsäsen mukaan hallitus laskee paljon sote-uudistuksen varaan, mutta ajankohtaista perusterveydenhuollon kriisiä ja hoitajapulaa ei ratkaista aluevaltuustoissa, vaan se vaatii konkreettisia toimia.

Kristillisdemokraatit on erityisen huolissaan poliisin resurssitilanteesta. Poliisin ensi vuoden budjetti uhkaa jäädä 35–40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, jos syyskuun budjettiriihessä ei korjata tilannetta.

Henkilötyövuosiksi muutettuna vaadittu leikkaus tarkoittaisi ainakin 450 henkilötyövuoden vähentämistä.

– Vaadimme hallitusta korjaamaan poliisin rahoitusvajeen, ei vain tulevalle vuodelle vaan myös kehyksiin. Poliisin on päästävä kehittämään toimintaansa ilman jatkuvaa uhkaa sopeutuksista, Räsänen linjasi.

Afganistanin hallinnon romahtaminen ja ajautuminen ääriliike Talebanin syliin nousi esiin myös Räsäsen puheenvuorossa.

– On varsin mahdollista, että Eurooppa näkee vielä vuoden 2015 kaltaisen pakolaisaallon. Nyt olisikin korkea aika käynnistää, ei ainoastaan Suomessa, vaan EU-tasolla keskustelu kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistamiseksi, jotta hallitsemattomilta turvapaikanhakijoiden vyöryiltä voitaisiin välttyä, Räsänen sanoi..

Hänen mukaansa Suomen mahdollinen päätös kiintiön nostamiseksi on vaikutukseltaan kovin vaatimaton sen rinnalla, että painopisteen muutos hallittuun humanitaariseen maahanmuuttoon tapahtuisi EU:n laajuisesti.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous jatkuu huomiseen. Vielä tänä iltana   ryhmä vierailee suomen kristillisdemokraattisimmassa kunnassa, Larsmossa.

Huomenna ryhmä tapaa kokkolalaisia klo 11.30-12.30 välillä Kauppatorilla.

 

Ylös