”KD on keskusta-oikeistolainen arvo- ja perhepuolue” – Peter Östman avasi kristillisdemokraattien puoluekokouksen

27.8.2021 klo 16:18 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluekokouksen avajaisissa puhunut kansanedustaja, KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman muistuttaa, että puoluetyö on kestävyyslaji, jossa tuloksien ja muutoksen aikaan saaminen vaatii sitoutumista ja sisua.

Kansanedustaja, KD:n 1. varapuheenjohtaja Peter Östman avasi Kristillisdemokraattien 34. sääntömääräinen puoluekokouksen Helsingin Alppitalolla muistuttamalla KD:n olevan arvopuolue, joka haluaa rakentamassa inhimillistä, oikeudenmukaista, perheystävällistä ja yritteliästä Suomea.

Östman linjasi, että kristillisdemokraatit on keskustaoikeistolainen arvo- ja perhepuolue.

– Tiedämme, että eurooppalaisen hyvinvoinnin taustalla on kristillinen ihmiskuva, ja siitä nousevat arvot ja etiikka. Uskomme, että ne ovat paras perusta hyvinvoivalle yhteiskunnalle myös jatkossa.
Siksi moniarvoisuuden ja arvojen suhteellisuuden sijaan korostamme näiden kestävien perusarvojen merkitystä.

Suomen Kristillisdemokraatit kuuluu ideologisesti eurooppalaisten keskusta-oikeistolaisten puolueiden EPP-sukuun. Keskusta-oikeistolaisena puolueena KD polustaa yrittäjiä, yrittämistä, tekemistä ja kotimaista omistajuutta.

Toivon, että olemme sellainen perhe, josta ei lähdetä ovia paukutellen ulos huonona hetkenä, vaan jossa kipeitäkin aiheita käsitellään kärsivällisesti.

Samalla KD on perhepuolue.

– Me ymmärrämme, miten keskeinen merkitys perheiden hyvin- tai pahoinvoinnilla on koko yhteiskunnalle. Se, miten perheitä perustetaan ja esimerkiksi, miten parisuhteet kestävät, vaikuttaa monille eri yhteiskunnan sektoreille.

– Olemme vakuuttuneita, että sitoutumista ja vastuuta korostavat arvot antavat vahvan pohjan perhe-elämälle. Mielestämme naisen ja miehen tasavertaiselle kumppanuudelle perustuva avioliitto on paras kasvualusta myös lasten hyvinvoinnille, Östman sanoi.

Hän muistutti, että Pohjoismaissa kristillisdemokraattiset puolueet syntyivät pääosin protestina arvoliberalisoitumista vastaan. Ne ovat myös joutuneet elämään arvoprotestin luoman imagon kanssa.

– KD-puolue ei ole tyypillinen yleispuolue, sillä kristinuskosta nouseva arvopohja ja perusta poliittisten periaatteiden ja tavoitteiden taustalla toimii kuin magneetin tavoin: toisia se vetää puoleensa, toisia taas työntää poispäin.

Östmanin mukaan puolueen iso haaste onkin, miten se kykenee yhtä aikaa olemaan uskollinen perusarvoilleen ja säilyttämään perinteiset kannattajansa, mutta samalla tekemään strategisia valintoja, joiden kautta tavoittaa niitä ihmisiä, joilla ei ole samanlaista uskonnollisesta arvoperusta nousevaa motivaatiota.

KD:n kannatus on tuli neljän vuoden takaisista kuntavaaleista tultiin 0,5 prosenttiyksikköä alaspäin. Kuntavaltuutettujen paikkamäärä säilyi  lähes ennallaan, 311 valtuutetussa.

– Miksi siis KD:n kannatus laahaa? Uskon, että moni meistä on miettinyt tätä kysymystä.
Jonkun mielestä puolueen politiikassa sitä paljon puhuttua ”suolaa” on liian vähän, toisen mielestä liikaa. Joku löytää syytä liian vähästä räväkkyydestä, toinen liiasta.

– Puolueen vaalityötä johtaa ja siitä vastaa koko puheenjohtajisto yhdessä puoluehallituksen kanssa. Me siis olemme vastuussa puoluetason valinnoista, eikä tuota vastuuta ole syytä yrittää vierittää muualle, Östman totesi.

Hän muistutti, että kristillisdemokraattejakin on moneksi.

– Olemme erilaisista taustoista, edustamme eri sukupolvia. Vaikka moni ehkä mielessään kokee edustavansa sitä ”oikeaa näkemystä”, haastan tässä kokouksessa kuuntelemaan tarkalla korvalla etenkin heitä, jotka ovat eri mieltä.

Östman kertoi toivovansa, että KD on sellainen puolueperhe, jossa jokaisen mielipide on arvokas ja sitä kunnioitetaan silloinkin, kun ollaan eri mieltä.

– Toivon, että kokouksemme ilmapiiri on niin rakkaudellinen, niin että voimme käydä keskustelua avoimesti myös niistä asioista, joista emme ole samaa mieltä. Toivon, että olemme sellainen perhe, josta ei lähdetä ovia paukutellen ulos huonona hetkenä, vaan jossa kipeitäkin aiheita käsitellään kärsivällisesti.

Östman muistutti, että puoluetyö on kestävyyslaji, jossa tuloksien ja muutoksen aikaan saaminen vaatii sitoutumista ja sisua. Sen lisäksi tarvitaan paitsi käytännön työtä, myös strategista ja taktista ajattelua sekä visioiden kirkastamista.

– Mikä on suomalaisen kristillisdemokraattisen puolueen erityinen tehtävä ja markkinarako 2020-luvun poliittisessa kentässä? Millaista toivoa tarjoavaa visiota ja keinoja sen saavuttamiseksi me tarjoamme äänestäjille?, Östman pohti.

Ylös