Peter Östman vaatii hakaristilippujen esittämisen kieltämistä lailla

1.9.2021 klo 17:03 Politiikka Merja Eräpolku

Kansanedustaja Peter Östman aikoo jättää eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan kansanmurhaan liittyvien tunnusten julkisen esittämisen kieltämistä lailla.

Tarve lainsäädännön tarkistamiselle on noussut esiin Helsingin käräjäoikeuden annettua 30. elokuuta ratkaisun koskien uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PLV) itsenäisyyspäivänä 2018 järjestämää mielenosoitusta, jossa kannettiin hakaristilippuja. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana toimivan Peter Östmanin mielestä hakaristilipun kantamisen viesti on selvä. Näin arvioi myös käräjäoikeus, mutta totesi ratkaisussaan, ettei pelkkä lippujen kantaminen täytä kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkkejä.

– Lainsäädäntö on epäselvä ja vaatii korjaamista. Ei ole hyväksyttävää, että Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa sallitaan kansanmurhan hyväksyntään ja ihannointiin liittyvä toiminta, mihin hakaristilipun julkinen esittäminen selkeästi viittaa, Östman toteaa.

Useissa Euroopan maissa kansanmurhaan liittyvien tunnusten käyttö on rangaistavaa.

Toimenpidealoitteessa muistutetaan, että useissa Euroopan maissa kansanmurhaan liittyvien tunnusten käyttö on rangaistavaa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen totesi Yleisradiolle antamassaan kommentissa 31. elokuuta, että ”kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on erittäin huolestunut juutalaisvastaisuudesta”.

Räsäsen mielestä hakaristilippujen kieltämistä tulisi Suomessa vakavasti pohtia.

– Hakaristiliput katukuvassa ovat vastenmielinen ilmiö. Juutalaisvihaa on torjuttava muistuttamalla siitä, miten holokausti aikanaan eteeni. Korostamme kuitenkin laajaa antisemitismin vastaista työtä, pelkkä symbolin kieltäminen ei riitä, Räsänen muistutti.

Ylös