Peter Östman puolustaa suomalaista tuotantoa: ”Ruoka ei ole luksustuote vaan elinehto”

2.9.2021 klo 14:40 Politiikka Kristiina Kunnas

– Ilman maataloutta ei ole mitään muutakaan, muistuttaa kansanedustaja, Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman. Hän puhui tänään MTK:n ja SCL:n tänään järjestämässä mielenilmaus-tapahtumassa Suomen Pankin ja Säätytalon välissä Helsingin Snellmaninkadulla.

Kansanedustaja Peter Östman huomauttaa, että nykyinen yhtälö on täysin kestämätön.

– Poliitikkojen ja tutkijoiden etsiessä Suomelle tietä kohti hiilineutraaliutta kohdistuvat katseet maanviljelyn ilmastopäästöihin. Keskustelu on saanut kotimaista maataloutta syyllistäviä sävyjä. Toivoisin kuulevani yhtä huolestuneita puheenvuoroja ruoantuotannon kannattavuudesta.

– Se, että maatalouden CO2-päästöt eivät ole juuri vähentyneet kaikesta ’viherryttämisestä’ huolimatta johtuu maatalouspolitiikan epäonnistumisesta ja vääristä kannustimista. Tässä epäonnistumisessa on myös EU:lla oma osansa. Mutta kannattavuuden ja jaksamisen äärirajoilla olevien viljelijöiden taakaksi ei uusia ilmastotoimia voi kerta kaikkiaan laittaa. Tässä menee raja.

Peter Östman kirjoitti myös blogissaan, ettei ruoka ole luksustuote, vaan se on elinehto.

– Maatalous ei ole sektori muiden joukossa, vaan kaiken muun mahdollistaja. Viljelijöiden varassa toimivat tutkimus, koulutus, taide ja tiede, teollisuus, yliopistot, bändit, festarit, valtionhallinto, puolueet, Greenpeacet, Elokapinat ja kaikki poliittinen irtopisteiden keruu Twitterissä.

– Sen verran rankkaa työtä ja huonoa bisnestä se on. Maatalousyrittäjän keskimääräinen tuntipalkka vuonna 2019 oli Luke:n mukaan 5,4 euroa. Työtä tehdään omalla riskillä ja se vaatii valtavaa sitoutumista. Kuka muu olisi tähän valmis? hän kysyy.

Maatalousyrittäjän keskimääräinen tuntipalkka vuonna 2019 oli Luke:n mukaan 5,4 euroa. Työtä tehdään omalla riskillä ja se vaatii valtavaa sitoutumista. Kuka muu olisi tähän valmis?

– Moni asia maailmassa voi olla ja onkin tarpeetonta, mutta ruokaa tarvitsemme me jokainen.

Östman osallistui MTK:n ja SLC:n tapahtumaan tänään torstaina Säätytalon edessä. Siinä järjestöt luovuttivat hallituksen ministereille huolensa.

– Kun teitä ministereitä kuuntelee, voisi kuvitella, että Suomessa on kaikki hyvin. Mutta viljelijällä ja ruuantuottajalla ei ole, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistutti.

Peter Östman piti puheen opposition edustajana ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä.

– Toimiva maatalous tarvitsee panostusta tutkimukseen, koulutukseen ja tukijärjestelmään, Östman kiteytti puheessaan.

Peter Östman on maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. (Kuva Kristiina Kunnas)

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila luovuttamassa MTK:n vetoomusta hallitukselle, ministereistä vastaanottamassa Timo Harakka, Maria Ohisalo, Jari Leppä, Thomas Blomqvist ja Krista Mikkonen. Myöhemmin saapuivat vielä Anna-Maja Henriksson sekä Annika Saarikko. (Kuva Kristiina Kunnas)

Suomalaisen ruoan päivä – Finländska matens dag

Suomalaisen ruoan päivää (Finländska matens dag) vietetään 4. syyskuuta. Suomalaisen ruoan päivän on perustanut Hyvää Suomesta -merkki, yhdessä niiden yli 300 suomalaisen ruoanvalmistajan kanssa, joiden tuotteille kotimaisuuden takaava merkki on myönnetty.

Juhlapäivällä halutaan nostattaa suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä sekä vahvistaa kuluttajien tietoisuutta ruoan suomalaisesta alkuperästä.

Lähde: Wikipedia
Ylös