”Missä ovat verokannustimet investointeihin” – Sari Essayah’n mukaan velkaantuminen taittuu vain investointivetoisella kasvulla

9.9.2021 klo 17:08 Eduskunta Samuli Rissanen

Sari Essayah muistutti hallitusta siitä, että vahvan talouskasvun keskellä valtio velkaantuu 7 miljardia vuodessa. Hän kysyi myös tki-investointien perään.

Essayah sivalsi eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Marinin budjettiriihessä esittämää lausuntoa, jonka mukaan hallituksen talouspolitiikka on ollut onnistunutta.

– Kun ajatellaan, että elämme nousukautta ja silti velkaannumme 7 miljardia vuodessa, niin voi kai tästä asiasta eriävänkin näkemyksen esitttää, Essayah sanoi.

Mikäli velkaantumiskehitys halutaan joskus saada taitettua, kasvu pitää saada jatkumaan.

Hän muistutti hallitusta siitä, että mikäli velkaantumiskehitys halutaan joskus saada taitettua, kasvu pitää saada jatkumaan.

– Investoinnit ovat aivan keskeisessä asemassa, kun työn tuottavuutta halutaan nostaa, Essayah totesi.

Hän huomautti, että budjettiriihestä piti tulla tki-investointeihin verokannusteita. Suurin osa investoinneista kun tulee yksityiseltä sektorilta, noin kaksi kolmasosaa.

– Missä ovat nämä verokannustimet, Essayah kysyi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko piti Essayah’n puheenvuoroa monin tavoin viisaana.

– Ajattelen aivan samoin kuin te kasvusta ja sen merkityksestä, Saarikko sanoi.

Hän kertoi, että osana budjettiratkaisua tutkimusyhteistyön kannustinta korotetaan merkittävästi ja se on voimassa vuoteen 2027 asti.

– Parlamentaarinen yhteistyö on ainut tae, että yksityinen raha lähtee liikkelle ja tki-panokset kasvavat, Saarikko totesi.

Ylös