– Talous toipuu nopeasti ja hallituksen työllisyystavoite on lähellä toteutumista, valtiovarainministeri Annika Saarikko esitteli liki 7 miljardia alijäämäisen budjetin ensi vuodelle

9.9.2021 klo 15:30 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus on päässyt sopuun ensi vuoden budjetista sekä neuvotteluja jarruttaneesta ilmastopäästöjen leikkaamisesta. Suomesta on määrä tehdä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Olen erityisen iloinen siitä, että rokotusten edistyessä voimme avata taloutta, pääministeri Sanna Marin totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun kolme päivää kestäneiden budjettineuvottelujen jälkeen sopu hallituksen sisällä löytyi.

Marin muistutti, että Suomi on selvinnyt verrattain hyvin koronanhoidosta, ja saman linjan toivotaan nyt jatkuvan jälleenrakentamisessa.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko totesi, että on yhteiskunnan vapautumisen aika ja se tarkoittaa myös vahvan talouskasvun aikaa.

Hän muistutti, että talouden toipuminen on ollut nopeaa ja budjettia voitiin valmistella nyt aivan eri tunnelmissa kuin vuosi sitten.

– Vihreässä taloudessa voisi olla Suomen uusi Sampo

Toisaalta Suomi on tehnyt alijäämäisiä budjetteja vuodesta 2009 ja Saarikko sanoi ymmärtävänsä huolen velkaantumisesta. Toisaalta työllisyysaste on nyt kehittymässä hyvällä uralla ja talouskasvukin kohtalaista, ainakin lähivuodet.

Saarikko kertoi hallituksen tavoittelevan kestävää kasvua.

– Vihreässä taloudessa voisi olla Suomen uusi Sampo, hän totesi.

Valtion budjetin alijäämä ensi vuodelle on 6,9 miljardia, josta määräaikaisten, muun muassa koronaan liittyvien menolisäysten osuus on noin miljardi.

Menoja kohdennettiin vaikeampiin kipukohtiin kuten poliisin määrärahoihin, fossiilittomaan liikenteeseen, työvoiman saantiin sekä esimerkiksi maakuntalentojen turvaamiseen.

Myös muun muassa kotitalousvähennykseen tulee korotus.

Verotus kiristyy noin 100 miljoonaa euroja, josta löytyy esimerkiksi haittaveroja.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi tavoitteesta saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Hallituksen ilmastotoimet vähentävät päästöjä noin 14-15 megatonnia vuoteen 2035 mennessä.

– Suomesta tulisi siten maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi.

Rkp.n Anna-Maja Henriksson puolestaan piti tärkeänä, että 78 prosentin työllisyysaste ja keskimääräinen 2,2 prosentin talouskasvu saavutetaan tällä hallituskaudella.

– Hallitus ei kiristä myöskään yritysten verotusta, Henriksson kiitteli.

Ylös