Aluevaltuustoista tulossa piilopuoluetuen jakajia – ”Asiaa valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa”, Essayah kritisoi

11.9.2021 klo 15:05 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmettelee piilopuoluetuen jakamista, joka on meneillään maakunnissa. Essayah puhui tänään Porissa.

Kansanedustaja ja puoluejohtaja Sari Essayah muistuttaa, että useilla hyvinvointialueita valmistelevilla toimielimillä on ollut kiireellisimpien päätettävien asioiden joukossa tulevien aluevaltuustojen valtuustoryhmärahoituksen jakaminen.

Essayah puhui Porissa Satakunnan Kristillisdemokraattien piirikokouksessa. Hän ihmettelee maakunnissa meneillään olevaa piilopuoluetuen jakamista.

– Tätä piilopuoluetukivedätystä valtuustoryhmätuen varjolla on kehdattu eräälläkin alueella nimittää ’demokratiarahaksi’.

– Kaavailuissa on ollut tuhansien eurojen tuet per aluevaltuutettu, ja on selvää, että suurimmissa puolueissa puhutaan hyvinvointialueella sadoista tuhansista euroista, valtakunnallisesti miljoonista euroista, Essayah summaa .

Essayah ihmettelee, että asiaa on valmisteltu eri puolilla Suomea kaikessa hiljaisuudessa. Erityisesti Keskusta on kampanjoinut aluevaltuustojen mittavan valtuustoryhmärahoituksen puolesta. Nämä rahat otettaisiin maakuntaorganisaatioille osoitettavasta rahasta ja niillä valtuustoryhmät hankkisivat kerrottujen perusteluiden mukaan esimerkiksi toimitiloja, laitteita ja asiantuntijapalveluita.

– Eivätkö soteuudistuksen keskiössä pitäisi olla palveluiden parantaminen ja hoitoon pääsy eivätkä sulle-mulle vallan ja rahanjako?

– Eikö koko sote-valmistelu ole jo tarpeeksi ahtaalla taloudellisesti ilman että hallintoa aletaan paisuttamaan entisestään? Essayah ihmetteli.

Puheenjohtaja Essayah muistutti, että Kristillisdemokraatit haluaa turvata uudistuksessa lähipalvelut ja hyvän hoivan laadun.

Puheenjohtaja Essayah muistutti, että Kristillisdemokraatit haluaa turvata uudistuksessa lähipalvelut ja hyvän hoivan laadun.

– KD edistää sote-alueiden kevyttä ja hyvää hallintoa ja sen läpinäkyvyyttä, ja vastustaa rahan tuhlaamista uuden poliittisen tason rakentamiseen, Essayah linjasi.

Essayah ruoti puheessaan myös hallituksen tuoretta budjettiesitystä, ja moitti esitystä työllisyys- ja investointitoimien puuteesta.

– Suomen taloudessa puhaltavat nyt suotuisat tuulet. Talous kasvaa enemmän kuin keväällä arvioitiin. Silti Marinin hallituksen budjettiesitys on seitsemän miljardia alijäämäinen eikä julkista taloutta vahvistavia työllisyystoimia vieläkään pystytty päättämään.

– Huoli talouden kestävyydestä on ennen kaikkea huolen kantamista yhteiskunnan heikommista. Ilman kestävää taloutta meillä ei ole tulevaisuudessa yhteiskuntaa, joka pystyy huolehtimaan vanhuksista, sairaista ja lapsista, Essayah muistutti.

– Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee kestävälle pohjalle rakennettua taloutta ja korkeita työllisyys- ja investointiasteita. Valitettavasti juuri näissä keskeisissä mittareissa Suomi on jäänyt jälkeen verrokkimaistamme, eikä Marinin hallitus hae aktiivisesti ratkaisuja julkista taloutta parantaviin työllisyystoimiin tai investointiasteen parantamiseen.

Sari Essayah puhui Porissa Satakunnan kristillisdemokraateille. Essayah valittiin KD:n puheenjohtajana uudelle kaudelle elokuun lopun puoluekokouksessa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös