Päivi Räsänen Elämän puolesta -marssilla: Lakeja voidaan muuttaa myös suojelemaan kohtulapsen elämää

11.9.2021 klo 20:18 Politiikka Kristiina Kunnas

Lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen puhui Eduskuntatalon edessä Marssi elämän puolesta -tapahtumassa. – Oman lapsen elämän lopettaminen haavoittaa myös äitiä. Meidän pitää kehittää tukitoimia naisille, Räsänen vetosi.

Marssi elämän puolesta starttasi tänään 11. syyskuuta Senaatintorilta iltapäiväyhdeltä. Marssi saapui eduskunnan eteen, jossa kuultiin puheet ja ohjelmaa. Päivi Räsänen piti puheen.

– Texasin osavaltion sydämenlyöntilaki antaa toivoa muulle maailmalle, että lakeja voidaan muuttaa lapsen elämää suojelemaan. Texasissa raskautta ei saa keskeyttää sen jälkeen, kun vauvan sydämenlyönnit kyetään havaitsemaan.

Räsänen muistutti oman aikamme olevan ihmiskunnan historiassa poikkeuksellisen verinen.

– Koskaan aiemmin pikkulasten elämän tahallinen, väkivaltainen lopettaminen ei ole tapahtunut näin laajamittaisesti, suunnitellusti ja hyväksytysti, hän totesi.

– Keskuudessamme on satojatuhansia naisia, jotka ovat omassa kehossaan kokeneet abortin, saman verran menetettyjen vauvojen isiä ja kymmeniä tuhansia abortteihin osallistuneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Räsänen listasi lukuja. Nykyisin Suomessa keskeytetään lähes 9000 raskautta vuodessa.

– Se on koululuokallinen joka päivä. Yli puoli miljoonaa koettua laillista aborttia lähes 50 vuoden aikana merkitsee syyllisyyden, torjumisen ja vaikenemisen taakkaa, jossa on vaikeaa rehellisesti kohdata tosiasiat, hän sanoi.

Räsänen totesi, ettei abortissa ole kyse vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa vaan myös oikeudesta kajota kuolettavasti lapsen kehoon.

– Biologisesti ihmisyksilön elämä alkaa hedelmöittymisestä. Abortti-ikäisen vauvan sydän sykkii, vauva imee sormiaan ja varpaitaan ja tekee kuperkeikkoja. Ei ole kysymys solumöykystä tai naisen oman kehon osasta, vaan ihmisestä, jollaisia me kaikki olemme olleet.

– On epä-älyllistä väittää, että ihmisyys alkaisi siinä vaiheessa, kun vauva työntyy synnytyskanavasta ulos, Räsänen muistutti.

Hänen mielestään aborttikeskustelu kiteytyy siihen, kumpi on tärkeämpää: oikeus elämään vain oikeus valintaan.

Aborttikeskustelu kiteytyy siihen, kumpi on tärkeämpää: oikeus elämään vain oikeus valintaan.

– Pro life vai pro choice? Ilman oikeutta elämään ei ole oikeutta valintaan. Ilman oikeutta elämään ei ole mitään oikeuksia, Räsänen sanoi.

– Naisten ja tyttöjen oikeuksia pitää edistää, mutta ei puolustuskyvyttömien ihmisten elämän kustannuksella. Abortti ei ole naisen etu. Oman lapsen elämän lopettaminen haavoittaa myös äitiä. Mikä olisi naiselle musertavampi ajatus kuin se, että on surmannut oman lapsensa?

Suurin osa aborttia suorittavasta ja siinä avustavasta terveydenhuollon henkilöstöstä on naisia.

– Monet heistä kärsivät joutuessaan toimimaan vakaumustaan ja ammattietiikkaansa vastaan tietäen. Jotkut ovat tämän seurauksena menettäneet työkykynsä tai joutuneet vaihtamaan ammattiaan.

Räsänen vaatii kehittämään tukitoimia niille naisille, jotka ovat tulleet raskaaksi vaikeassa elämäntilanteessa.

– On kestämätöntä, että hyvinvointiyhteiskunnassa lähes kaikki abortit tehdään sosiaalisin perustein. Sosiaalisia ongelmia tulee ratkoa sosiaalipoliittisin keinoin, ei elämää lopettamalla. Myös adoptioksi antamista tulee tarjota, mikäli äiti ei itse pysty ottamaan lasta vastaan.

Ylös