– Perusterveydenhuolto ja vanhuspalvelut uhkaavat ajautua yhä syvenevään kriisiin hoitajapulan vuoksi, Päivi Räsänen sanoo

16.9.2021 klo 18:44 Eduskunta Samuli Rissanen

– Perusterveydenhuolto ja vanhuspalvelut uhkaavat ajautua yhä syvenevään kriisiin hoitajapulan vuoksi, mitä on kiihdyttänyt se, että henkilöstöä on siirretty koronatehtäviin, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa hallitusta.

Erityisen suuri hoitovelka on Räsäsen mukaan nähtävissä esimerkiksi suun terveydenhuollossa, mutta myös monia hyvin tarpeellisia leikkauksia on viivästynyt ja niitä on lykätty henkilöstöpulan vuoksi.

Räsänen muistutti, että vanhuspalvelulaista on sovittu parlamentaarisesti. Sen pitäisi parantaa henkilöstömitoitusta vuodesta 2023 alusta lähtien, mutta THL on ilmaissut, että tähän tavoitteeseen ei tulla pääsemään hoitajapulan vuoksi.

Hoitaja- ja sairaanhoitajamäärät eivät ole lainkaan lisääntyneet vanhuspalveluissa.

– Itse asiassa viime aikoina hoitaja- ja sairaanhoitajamäärät eivät ole lainkaan lisääntyneet vanhuspalveluissa. Kysynkin: mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta tältä katastrofilta vältyttäisiin terveydenhuollossa, Räsänen kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan hoitajamitoituksessa oli kaksi keskeistä ongelmaa ratkaistavaksi.

– Toinen on se, että meillä oli liian vähän hoitajia, ja toinen, että hoitajat olivat muissa kuin hoitotehtävissä eli he siivosivat, pyykkäsivät ja laittoivat myös ruokaa hoitoajalla.

– Tätä ongelmaa ratkaistiin eduskunnan yhteisenä tahtotilana hoitajamitoituksessa niin, että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön ja tukipalveluihin tulee sitten toinen väki, ja samaan aikaan konkreettisia ihmisiä lisättiin vanhustenhuoltoon, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan tehostetussa palveluasumisessa vetovoima on selkeästi lisääntynyt, ja se näkyy myös kotihoidon puolella siinä, että tehostettuun palveluasumiseen hakeudutaan hoitajien näkökulmasta säällisten olosuhteiden synnyttyä.

Räsänen muistutti, että ongelmana on se, että nyt tarvittaisiin tuhansia hoitajia lisää ja toisaalta hyvin suuri osa hoitajista pohtii alanvaihtoa.

– Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta hoitajapulalta ja uhkaavalta kierteeltä voidaan välttyä? Eli jotakin todellakin täytyy tehdä, jotta vältetään tämä katastrofitilanne, josta on jo merkkejä sekä muussa terveydenhuollossa että paikoin vanhuspalveluissa, Räsänen sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi, että eduskuntaan tuodaan vielä syksyn aikana vanhuspalvelun täydentävän osan eli kakkosvaiheen uudistuksen, joka koskee kotihoitoa ja omaishoitoa.

– Haluan korostaa teille sitä, että vanhustenhuollossa pitkään jatkuneet ongelmat olivat juuri siellä näiden erittäin kuormittavien olosuhteiden puolella, jotka eivät olleet vetovoimatekijä. Nyt ne on korjattu.

Ylös