– Venäjän pyrkimyksenä on edelleen kylmän sodan aikainen etupiirijako, Sari Essayah sanoo
16.9.2021 klo 17:12 Eduskunta Samuli Rissanen
– Eduskunnan olisi syytä myös käydä keskustelu Nato-yhteistyön ja EU:n yhteisen puolustuksen merkityksestä ja tulevaisuudesta. Nämä asiat ovat edessämme joka tapauksessa,Sari Essayah muistutti eduskunnassa.
Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitänyt puolustuspoliittisesta selonteosta kansanedustaja Sari Essayah totesi puolustusvoimien elävän keskellä murroskautta.
– Venäjän pyrkimyksenä on edelleen kylmän sodan aikainen etupiirijako. Venäjä esittelee näyttävästi sotilaallista voimaansa ja ihan lähialueillamme, Essayah sanoi.
Perinteisten sotilaallisten uhkien lisäksi Suomen pitää hänen mukaansa varautua uudenlaisiin uhkiin. Valko-Venäjän toiminta EU:n ulkorajoilla ja pakolaisten hyväksi käyttäminen kyynisessä painostusoperaatiossaan osoittaa, että lähialueella on toimijoita, jotka ovat valmiita täysin häikäilemättömiin tekoihin ajaessaan hallintonsa etua.
Venäjä esittelee näyttävästi sotilaallista voimaansa ja ihan lähialueillamme
– Laaja-alaisen hybridivaikuttamisen moninaiset keinot on kyettävä tunnistamaan. Väestön epäluulojen ruokkiminen ja jakaminen disinformaation kautta eri ryhmittymiin on yksi esimerkki mahdollisista uhista, Essayah mainitsi.
Kyber-, avaruus-, informaatiosuorituskyky, kansainvälisen yhteistyön lisääntyminen ja monet muut seikat vaativat riittäviä resursseja ja voimavaroja. Myös armeijassa on henkilöstön jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyviä haasteita, ja niihin on puututtava.
– Kun ottaa huomioon aiemmin tehdyt henkilöstövähennykset ja lisääntyneet ja yhä haasteellisemmat tehtävät on syytä kysyä, riittääkö selonteossa esillä oleva 500 henkilötyövuoden lisäys? Essayah pohti.
Selonteossa nostetaan esille puolustusyhteistyömme painopistealueet: monenvälisyys, kahdenvälisyys ja kriisinhallinta.
– Eilen komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen nosti esille EU:n puolustusyhteistyön kehittämisen tarpeen ja puolustukseen keskittyvän EU-huippukokouksen. Myös Unionin suhde Natoon määritellään.
– Eduskunnan olisi syytä myös käydä keskustelu Nato-yhteistyön ja EU:n yhteisen puolustuksen merkityksestä ja tulevaisuudesta. Nämä asiat ovat edessämme joka tapauksessa, Essayah muistutti.