Kiristystä vai kannustusta ilmastotoimiin?

18.9.2021 klo 10:18 Kolumnit Sari Essayah

Budjettiriihen yhteydessä käyty keskustelu ilmastotoimista paljasti jälleen valtavia eroja puolueiden välillä. Vihreät olivat valmiita tekemään suomalaisesta maanviljelijästä ilmastopahiksen, vaikka maa- ja metsätalous ovat ongelmanratkaisun sankariroolissa hiiltä sitovina toimialoina. Ajamalla suomalainen maanviljely nykyistäkin pahempaan ahdinkoon globaalit päästöt eivät vähene vaan päinvastoin kasvavat tänne rahdatun tuontiruuan myötä.

Vasemmisto säesti erilaisilla lisäverovaatimuksilla teollisuudelle ja yrityssektorille. Kansalaisten kukkarolle olisi pitänyt päästä liikenteen päästökaupalla. Maailma ei silläkään pelastu, että rapautamme oman teollisuutemme toimintaedellytyksiä – teollisuuden, joka on yksi maailman puhtaimmista. Kun terästonnin tuotanto työnnetään Suomesta Kiinaan, saadaan vain monin verroin enemmän päästöjä sekä ympäristöongelmia – ja meille työttömiä.

Kun terästonnin tuotanto työnnetään Suomesta Kiinaan, saadaan vain monin verroin enemmän päästöjä sekä ympäristöongelmia – ja meille työttömiä.

Suomen tärkein rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, samoin kuin muiden ympäristöongelmien ratkaisussa, on ennen kaikkea kehittää ja tarjota teknologisia innovaatioita ja yhteiskunnallisia toimintamalleja maailmalle.

Monet suomalaiset teollisuusyritykset ovat ilmastoystävällisen teknologian edelläkävijöitä. Puhumattakaan metsäosaamisesta, jossa meillä on paljon annettavaa myös kehitysyhteistyön kautta kolmansiin maihin.

Monet suomalaiset teollisuusyritykset ovat ilmastoystävällisen teknologian edelläkävijöitä. Puhumattakaan metsäosaamisesta, jossa meillä on paljon annettavaa myös kehitysyhteistyön kautta kolmansiin maihin.

Ilmasto- ja ympäristöongelmat ovat esimerkkejä haasteista, jotka vaativat ylisukupolvista ajattelua ja rajat ylittävää yhteistyötä. Kristillisdemokraatteina meidät on kutsuttu kantamaan vastuuta viljelyn ja varjelun periaatteiden mukaisesti ja ajattelemaan tulevaisuuteen – lastenlastemme sukupolviin. Ilmastotoimissa kuitenkin väärät keinot voivat vesittää hyvätkin tavoitteet.

Lyhytnäköinen raippapolitiikka johtaa vain osaoptimointiin ja pahimmillaan tuotannon ajamiseen heikompien ympäristönormien maihin. Uusiin innovaatioihin ja fossiilivapaaseen tuotantoon voidaan sen sijaan kannustaa porkkanoin. Ilmasto kiittää ja siinä sivussa voi jopa syntyä uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja.

 

Ylös