”Vasemmistohallituskin unohti köyhät” – Antero Laukkanen pettyi siihen, ettei ruoka-apua löydy vieläkään budjetista

28.9.2021 klo 15:47 Eduskunta Samuli Rissanen

– Talous kasvaa, työttömyys vähenee, kaikki menee nyt parempaan suuntaan, paitsi suomalaisen pienituloisen, leipäjonosta ruokaansa hakevan ihmisen tilanne. Se heikkenee joka päivä, Antero Laukkanen sanoi budjettikeskustelussa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kiinnitti huomiota siihen hallituksen  talousarviokirjassa, jossa on noin 1.100 sivua, on vain yhden kerran sana köyhä.

– Ja sekin kehitysyhteistyöosiossa. Sanaa ruoka-apu ei ole kertaakaan mainittu. Tämä on hallituksen arvovalinta, jonka tämä vasemmistohallitus on tehnyt. Tätä en olisi ikinä uskonut, kun tämä vaalikausi alkoi, Laukkanen sanoi.

Hän kertoo puhuneensa kuusi vuotta eduskunnan suuressa salissa sen puolesta, että ruoka-apua antavia toimijoita tuettaisiin budjettivaroista. Summa on vaatimattomat 2 miljoonaa, mutta vieläkään tämä ei mahdu sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavan hallituksen ohjelmaan.

– On ironista ja väärin, että kun käymme tätä keskustelua, aitiossa ei ole yhtään ainutta ministeriä vastaamassa.

– Käsittämätöntä. Jään tämän vaalikauden lopussa eläkkeelle, ja ääneni vaikenee tässä salissa. Sitä odotellessa, hyvä hallitus, voitteko luvata, että tämä asia hoidetaan kuntoon vielä tällä vaalikaudella, Laukkanen vetosi.

– On ironista ja väärin, että kun käymme tätä keskustelua, aitiossa ei ole yhtään ainutta ministeriä

Hän muistutti, että kahtena aikaisempana vuonna valtiovarainvaliokunta on joutunut erikseen lisäämään talousarviokirjaan osion, jossa puhutaan ruoka-avun järjestämisestä.

– Valtiovarainvaliokunta on myös edellyttänyt, että hallitus nimenomaan ottaisin tämän talousarvion sisälle omana osionaan.

Valtion talouden alijäämän arvioidaan olevan 2.8% suhteessa BKT:hen 2022.
Hallitus lupaa: eriarvoisuus vähenee ja tuloerot pienenevät, näin ei kuitenkaan ole tapahtumassa.

– Kaikki menee parempaa suuntaan, paitsi suomalaisen pienituloisen, leipäjonosta ruokaansa hakevan ihmisen tilanne. Se heikkenee joka päivä.

– Ovatko köyhät poistuneet keskuudestamme? Ovatko leipäjonot loppuneet? Eivät ole, paitsi hallituksen mielen maisemasta, siltä se nyt minusta näyttää.

 

 

Ylös