”Parveketupakoinnin kielto tyssää byrokratiaan” – Sari Essayah muistuttaa, että kielto vaatii yhtiökokouksen yksimielisen päätöksen ja hakemuksen kunnalle

5.10.2021 klo 18:21 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus aikoo muuttaa tupakkalakia siten, että tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkaukset yhdenmukaistettaisiin.

Esitys laajentaisi edelleen savuttomia ympäristöjä, sillä tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla.

Jatkossa tupakkatuotteet eivät saisi olla merkinnöiltään tai muulta ulkoasultaan erottuvia muiden vastaavien tuotteiden pakkauksista eikä niiden avulla saisi edistää tuotteiden myyntiä. Pakkausten lisäksi yhdenmukaistettaisiin myös esimerkiksi savukkeiden ulkoasu.

Voimassa olevan tupakkalain mukaan kuluttajille ei saa myydä tai muutoin luovuttaa savuketta tai kääretupakkaa, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku, kuten esimerkiksi mentoli, suklaa tai vanilja. Esityksessä kiellettäisiin jatkossa myös tuotteet, jotka on tarkoitettu saamaan tupakkatuotteelle aikaan tunnusomainen tuoksu tai maku.

Esitys laajentaisi edelleen savuttomia ympäristöjä, sillä tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla.

Esitys laajentaisi edelleen savuttomia ympäristöjä, sillä tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla.

Kristilllisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että mausteaineet ovat omalta lisäämässä tupakoinnin houkuttelevuutta. Hän muistutti, että esimerkiksi sähkötupakan pitkäaikaisista vaikutuksista ei vielä ole tarpeeksi paljon näyttöä.

– Siinä mielessä sille ajatukselle, mitä on yritetty markkinoida, että se olisi jotenkin vähemmän vaarallinen kuin tavallinen tupakka, ei ole kyllä olemassa mitään tieteellisiä perusteluita.

Hallituksen lakiesityksessä ei puututa hinnoitteluun.

– Kun ajatellaan sitä, että tupakkatuotteet saivat roikkua vuosia kassojen läheisyydessä, on tietenkin tärkeää, että ne ovat nyt poissa silmistä, ja toisaalta sitten tämän visuaalisen ilmeen poistaminen ja erilaiset tautikuvatkin toivon mukaisesti pistävät miettimään, jotka vielä tupakoivat, Essayah arvioi.

Hän muistutti niin ikään asunto-osakeyhtiöiden ongelmista: On erittäin vaikea saada aikaan parveketupakoinnin kieltoja, koska se vaatii paitsi yksimielisyyttä yhtiökokouksissa, myös hakemusta kunnille.

– Tupakka on nautintoaineista sellainen, joka olisi saanut jäädä ihmiskunnalta käyttöön ottamatta, Essayah sanoi.

Ylös