– Mitä EU tekee, jos elpymisvälineen tukimiljardeja käytetään jäsenmaissa väärin, Peter Östman kysyy

7.10.2021 klo 17:14 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman kysyi, mitkä ovat mahdolliset sanktiot, mikäli jokin EU-jäsenmaa käyttää elpymisvälineestä saatua tukea väärin.

Östman muistutti eduskunnassa valtiovarainministerin sanoneen, että EU tulee edellyttämään tarkkaa seurantaa siitä, miten tukimiljardeja käytetään. EU:n elpymisvälineestä on lähdössä liikkeelle satoja miljardeja koronan runteleman Euroopan tukemiseksi.

Östman nosti esiin mahdollisuuden, että tukimiljardeja valuu vääriin tarkoituksiin.

Mikä on EU:n mekanismi ja Suomen työkalu tässä mahdollisessa skenaariossa

– Haluaisin tietää, ja uskon, että myös kaikki veronmaksajat haluavat tietää, mikä on mekanismi ja mitkä ovat ne mahdolliset sanktiot, mikäli todetaan että joku jäsenmaa käyttää saamiansa tukimiljardeja väärin. Mikä on se EU:n mekanismi ja Suomen työkalu tässä mahdollisessa skenaariossa, Östman kysyi.

Ohjelmien käsittely on eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan huolellista; EU-komissio antaa niistä oman arvionsa, kuten Suomen kohdalla hiljattain komission puheenjohtaja Ursula von der Leyennin vierailun yhteydessä. Tämän jälkeen Eurooppa-neuvosto käsittelee niiden toimeenpanon

– Kaksi kertaa vuodessa neuvosto saa arvion siitä, etenevätkö ohjelmat niiden askelmerkkien mukaan, jotka jäsenmaat ovat tosilleen luvanneet. Mikäli etappeja ei saavuteta, yksikin jäsenmaa voi vaatia sitä, että asia otetaan Eurooppa-neuvoston käsittelyyn, Tuppurainen kertoi.

Lisäksi ehdollisuutta liittyy oikeusvaltioperiaatteeseen: Jos jonkun jäsenmaan oikeusvaltiotilanne on heikko, voidaan rahoitus jäädyttää tai vetää pois.

Ylös