”Hyvinvointia ja nopeaa hoitoonpääsyä, ei raskaita hallintohimmeleitä” – Kristillisdemokraatit tavoittelee terveempää Suomea tulevissa aluevaaleissa

19.10.2021 klo 11:28 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit on kolmas puolue, joka jukistaa kampanjateemansa aluevaaleissa.

Vaaleihin KD menee ”Enemmän hyvinvointia, vähemmän hallintoa” – iskulauseella.

Kristillisdemokraatit lähtevät aluevaaleihin sloganilla ”Enemmän hyvinvointia, vähemmän hallintoa”.

– Palvelut lähelle ihmistä, yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti ympäri Suomea, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah tiivistää.

Kristillisdemokraatit julkistivat kampanjateemansa tänään eduskunnassa. Puolue on etunojassa kampanjansa julkistamisessa, sillä edelle ehti vain kaksi puoluetta.

– Tavoitteena on terveempi Suomi, jota kohti pyritään panostamalla ennaltaehkäisyyn ja terveyden ylläpitoon, nopeaan palveluihin pääsyyn, henkilöstön hyvinvointiin ja tiedolla johtamiseen, Essayah avaa hyvinvointialueille luodun vaaliohjelman sisältöä.

Puolue vaatii esimerkiksi, että palveluja on saatava sosiaali- ja terveyskeskuksista ympäri hyvinvointialuetta, ei ainoastaan keskuskaupungeissa.

Ihmisten pitäisi päästä helposti avun ääreen yhden luukun periaatteella, oli sitten kyse sosiaali- tai terveyspalveluista.

Ohjelmaa esitellyt  Essayah muistuttaa, että myös sosiaalipalvelujen on tärkeää säilyä omassa kotikunnassa.

Monissa kunnissa pelätään, että tulevat hyvinvointialueet siirtelevät palveluasumisen asiakkaita ympäri hyvinvointialuetta sinne, missä vapaita paikkoja kulloinkin sattuu olemaan.

Ihmisten pitäisi päästä helposti avun ääreen yhden luukun periaatteella, oli sitten kyse sosiaali- tai terveyspalveluista.

– Kun palvelupolku on ehjä, asiakkaan ei tarvitse taistella päästäkseen yksittäisiin toimenpiteisiin tai opetella palvelurakennetta ulkoa tietääkseen, mistä saa apua mihinkin, Essayah muistuttaa.

KD muistuttaa, että yksi suurimpia uhkia sote-sektorin toimivuudelle on työntekijäpula. Henkilöstön hyvinvointi on nostettava prioriteetiksi hyvinvointialueen strategiassa.

Kristillisdemokraatit kritisoivat hallituksen sote-mallia raskaasta hallinnosta ja ovat huolissaan demokratian toteutumisesta uusilla hyvinvointialueilla. KD korostaa, että on varmistettava, että  myös pienempien kuntien asukkaiden ääni kuuluu päätöksenteossa.

KD esittää ratkaisuna monipuolista lautakuntarakennetta. Jokaisesta alueen kunnasta on oltava edustaja vähintään yhdessä lautakunnassa, jotta pienempien kuntien ääni ei huku.

Kunnille ja alueille pitää luoda toimivat yhteistyökuviot, jotta valta ja palvelut eivät keskity keskuskaupunkeihin.

– Lisäksi KD esittää, että palveluverkkoon tehtäviä muutoksia ei pidä päättää yksinkertaisella enemmistöllä, Essayah totesi.

KD:n mielestä hyvinvointialueista ei saa muodostua piilopuoluetuen rahoituslähteitä.

– Kristillisdemokraatit ei kannata maakuntaveroa, jota osa hallituspuolueista yrittää ajaa alirahoitetun sote-mallinsa paikkaamiseen. Maakuntavero eriyttäisi alueita entisestään ja kiristäisi työnverotusta entisestään.

Ylös