Antero Laukkanen KD-Live-kyselytunnilla: ”Palvelut väkisin heikkenevät, jos raha päätyy hallinnon koukeroihin”

21.10.2021 klo 18:52 Politiikka Kristiina Kunnas

Antero Laukkanen keskusteli Facebookin suoralla KD-Live-kyselytunnilla aluevaaleista, eläkkeistä, hoitajapulasta, tonttien hinnoista ja myös omista suunnitelmistaan.

– Pitäisi saada enemmän hyvinvointia ja vähemmän hallintoa. Siitä hienosta ja tiiviistä sloganista todella voi pitää kiinni, Antero Laukkanen kehuu Kristillisdemokraattien aluevaalilausetta.

– Mutta vaaleihin lähtemisessä on hankala tilanne siinä suhteessa, että ehdokkailta ja puolueilta ovat rahat lopussa, Laukkanen huomauttaa.

Antero Laukkasella olisi kätevä konsti näihin vaaleihin.

– Minusta valtio saisi kustantaa nämä vaalit. Valtio saisi antaa jokaiselle ehdokkaalle vaalibudjetin, Laukkanen heittää.

Uusimaa on jaettu neljään osaan aluevaaleissa. Helsinki on irrotettu kokonaisuudesta.

– Meille on tulossa jättimäiset muutokset. Kymmenien tuhansien ihmisten työt muuttuvat, espoolainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Laukkanen toteaa.

– Kyllä meillä ongelmia riittää, hän naurahtaa.

Laukkanen kertoo, ettei kukaan osaa ennustaa, milloin sote-uudistuksen mahdollisia säästöjä alkaisi näkyä.

– Ei tarvitse kovin viisas olla nähdäkseen, että palvelut väkisin heikkenevät, jos niihin tarkoitetut rahat päätyvät hallinnon koukeroihin.

Antero Laukkanen toteaa KD-kyselytunnilla, että matala syntyvyys on Suomen suurimpia ongelmia.

– Vaikka viimeisen vuoden aikana on jonkin verran ollut kasvua, ei se vielä muuta trendiä, Laukkanen pohtii.

Hän innostui syksyn vierailullaan Unkarissa, jossa on viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana muutettu perhepolitiikan linjaa radikaalisti. Se on kääntänyt Unkarin syntyvyyden voimakkaaseen, nopeaan kasvuun.

– Siellä on lapsiperheille verokevennyksiä ja perheiden tukia on nostettu. Lasten hoitamista kotona tuetaan. Jos perheeseen syntyy neljäs lapsi, äiti saa vervovapauden koko loppuelämäkseen.

– Muualta en ole kuullut tällaista! Minua kosketti perheministeriä tavatessamme, että Unkarissa on saatu perheen roolia nostettua näin vahvasti.

Laukkasta surettaa se, että Suomessa ei synny lapsia riittävästi, vaikka lapsia haluttaisiin.

– Yksi syy vauvojen vähäiseen syntymiseen on se, että koetaan, ettei voida antaa heille riittävää taloudellista turvaa, ja että lapsien saaminen on liian kallista. Siihen meidän päättäjien pitäisi tarttua.

Yksi syy vauvojen vähäiseen syntymiseen on se, että koetaan, ettei voida antaa heille riittävää taloudellista turvaa, ja että lapsien saaminen on liian kallista. Siihen meidän päättäjien pitäisi tarttua.

Antero Laukkanen keskusteli Tapio Luoma-ahon isännöimällä KD-Live -kyselytunnilla myös asuntojen ja tonttien hinnoista, pääkaupunkiseudun kalleudesta ja aluepolitiikasta.

– Pieni pläntti maata Espoossa voi olla 200 000 euroa, mutta tunnin ajomatkan päässä vain 10 000 euroa. Ei tämä ole oikein, Laukkanen toteaa.

– Millainen hiilijalanjälki tulee siitä, mikäli koko Suomi asutetaan vain kolmeen kasvukeskukseen?

Laukkaselta kysyttiin pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden nostosta.

– Euroopassa keskustellaan minimipalkasta. On laskettu, että pärjätäkseen pitäisi saada vähintään 1 800 euroa ja tulla kevyesti verotetuksi. Keskustelu jatkuu, kunnes saadaan eläkkeitä parantava ohjelma.

– Haluaisin, että eläkkeiden verotus kevenisi, Laukkanen toteaa.

Myös eläkeikä ja eläkeikäisenä työskentely nousivat puheenaiheeksi.

– Aika moni haluaisi tehdä töitä 68-vuotiaaksi, mutta keventäen työmääräänsä. Sen pitäisi olla mahdollista.

KD-Live-kyselytunnilla keskusteltiin myös hoitajamitoituksesta sekä psykiatristen sairaaloiden alasajon aiheuttamista ongelmista.

– Olemme Espoossakin tehneet epäonnistuneita ratkaisuja, joista on jouduttu sitten peruuttamaan pois.

Ihmisiä vetäytyy hoitoalalta koronaväsymyksen vuoksi.

– Jos tulee vielä suurempi hoitajapoistuma, emme pärjää.

– KD:n periaate on se, että jätetään tekemättä sellaiset säästöt, jotka synnyttävät lisäkuluja, Antero Laukkanen huomauttaa.

Laukkaselta kysyttiin, mitä hän haluaisi tehdä toisen kansanedustajankautensa loppuvuodet.

– Toiveeni ja iltarukoukseni on, että vähävaraisia ruoka- ja vaatejakeluilla avustavat järjestöt saisivat pysyvän rahoituksen.

– Muut toiveet ovat nämä: että yhdistykset saisivat pankkitilit avattua normaalisti, että kohtuullishintaisten asuntojen markkinat syntyisivät ja että Kristillisten koulujen ja päiväkotien asema parantuisi.

 

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä ja eduskunta-avustaja Tapio Luoma-aho valmistautuivat iltapäivällä KD-Live-kyselytuntiin. Maanselkä on toiminut aiemmin kyselytuntien isäntänä ja juontajana, mutta nyt Tapio Luoma-aho jatkaa tehtävässä. Kyselytunnit lähetetään Facebookissa KD:n ryhmähuoneesta. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

KD-Live -kyselytunnin voi katsella Facebookissa myös jälkikäteen

Antero Laukkanen keskustelee Tapio Luoma-ahon kanssa. Voit katsella suoran kyselytunnin uudelleen Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla tai täällä

 

 

Ylös