”Keskustelukulttuuri on muuttunut kärjekkäämmäksi ja leimaavammaksi” – KD:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Markus Kalmin työura eduskunnassa osui somen valtakaudelle

23.10.2021 klo 09:46 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Markus Kalmi aloitti kymmenisen vuotta sitten työt ryhmäkansliassa ja siirtyy nyt muihin tehtäviin. Kalmi on KD-Kompassin tämän viikon vieraana.

Työt eduskunnassa tulivat eteen yllättäen, sillä Kalmilla ei ollut aikaisempaa kokemusta politiikasta. Hän tuli mukaan hyvän ystävänsä esimerkin houkuttelemana. Yksi paikka avautuikin, ja Kalmi pääsi aloittamaan KD:n eduskuntaryhmän kansliassa 2010.

Ensimmäisiin tehtäviin eduskunta-avustajana kuului kampanjavideon tekeminen tuolloin viestintäpäällikkönä toimineen Asmo Maanselän kanssa. Yllätyksekseen Kalmi päätyi kampanjavideolle, jossa hän työnsi paareilla makaavaa Maanselkää pitkin sairaalan käytäviä.

– Siitä tuli aika vauhdikas kampanjavideo, Kalmi kertoo.

– Eduskunta on hieno työpaikka, siellä on olen oppinut tuntemaan hienoja persoonia. Hieman haikealta tuntuu.

Työtoveruus alkoi Maanselän kanssa ja myös päättyy samoihin aikoihin, kun puoluesihteerinä vaikuttava Maanselkä siirtyy niin ikään muihin, politiikan ulkopuolisiin tehtäviin.

Kalmi on ehtinyt olla ryhmäkansliassa monenlaisissa tehtävissä. Päivi Räsäsen sisäministerikauden aikana hän toimi erityisavustajana. Viime vuodet hän on ollut ryhmän pääsihteerinä.

– Eduskunta on hieno työpaikka, siellä on olen oppinut tuntemaan hienoja persoonia. Hieman haikealta tuntuu.

Keskustelukulttuuri on muuttunut eduskunnassakin somen vaikutuksen myötä.

– Se on muuttunut kärjekkäämmäksi ja leimaavammaksi, koko ajan pitää olla tiukempaa sanottavaa, jotta herättää huomiota. Se on ikävä kehitys, johon kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota, Kalmi sanoo.

Eduskuntapolitiikasta ja hallituksen muodostamisesta puhuttaessa Kalmi nostaa esiin yksityiskohdan, jossa vallitsee yleinen virhekäsitys.

– Puolueet eivät muodosta hallitusta vaan eduskuntaryhmät. Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

Tämä tuli esiin perussuomalaisten hajottua kesällä 2017: Perussuomalaisten piti perustaa uusi eduskuntaryhmä, joka sitten jatkoi hallituksessa.

– Toisaalta, jos ajatellaan tätä hallituskautta, niin henkilö joka antoi äänensä keskustalle tai Rkp:lle, ei välttämättä toivonut juuri tällaista hallituspohjaa ja kaikkia päätöksiä, joita on tehty, Kalmi muistuttaa.

Kuuntele Kalmin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 23.10. klo 12.50.

Ylös