”Vanhuksia siirrellään palveluasumisen yksiköstä toiseen hoitajapulan vuoksi” – Sari Essayah vetosi hallitukseen, jotta vanhukset eivät joutuisi heittopusseiksi

21.10.2021 klo 17:49 Eduskunta Samuli Rissanen

– Mitä hallitus aikoo tehdä sille, että vanhukset eivät joudu ikään kuin heittopussina palveluasumisen yksiköstä toiseen, kun tällä hetkellä näitä yksikköjä suljetaan hoitajapulan takia, Sari Essayah kysyy.

Kristillisdemokraatit on esittänyt vanhustenhoivaan neljän takuun mallia: Hygieniatakuu, ulkoilutakuu, ruokailutakuu ja yhteisötakuu.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan takuita tarvitaan, sillä näyttää siltä, että pelkästään hoitajamitoituksen nostaminen ei riitä, koska ei ole tarpeeksi hoitajia. Tämä puolestaan johtaa siihen, että on jouduttu sulkemaan palveluasumisen yksikköjä ja siirtämään vanhuksia yksiköstä toiseen sen mukaan, missä vapaita sijoja on sattunut olemaan.

Kristillisdemokraatit on esittänyt vanhustenhoivaan neljän takuun mallia: Hygieniatakuu, ulkoilutakuu, ruokailutakuu ja yhteisötakuu.

Essayah kysyikin hallitukselta, että mitä se aikoo tehdä sille, että vanhukset eivät joudu ikään kuin heittopussina palveluasumisen yksiköstä toiseen, kun tällä hetkellä näitä yksikköjä suljetaan hoitajapulan takia.

– Tämä on tällä hetkellä akuutti ja huutava pula, ja jos ajatellaan, että vanhusten omaiset joutuvat monta kertaa kulkemaan pidempiä matkoja, jotta he voisivat käydä tapaamassa palveluasumisen yksiköstä toiseen siirrettyjä, Essayah muistutt eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mielestä ihmisen pitää saada asua siellä, mihin on saanut paikan.

Kiurun mukaan asiaan liittyy kysymys, että voitaisiinko nyt sitten hoitajamitoituksesta luopua, kun on hoitajapulaa.

– Essayahin kysymys todistaa nimenomaan minusta hienolla tavalla sen, että meidän pitää pyrkiä tarjoamaan inhimillistä vanhuutta kaikille. Ja jotta se on mahdollista, niin se tarvitsee riittävän henkilöstömitoituksen, Kiuru vastasi.

Hän kertoi olevansa aivan samaa mieltä kristillisdemokraattien kanssa siitä, että hyvä vanhuus määritellään juuri näillä termeillä, joita Essayah käytti takuiden muodossa.

– Se tarkoittaa sitä, että meillä täytyy olla riittävästi henkilökuntaa, ja me emme voi eduskuntana heti lähteä siitä, että perutaan sitten ja ajatellaan, että annetaan vähän huonompaa hoitoa. Kyllä meidän täytyy pystyä löytämään ratkaisu hoitajapulaan, ja ratkaisu on tekeillä.

Ylös