– Miksi hallitus tiukentaa koronaepidemian aikana maksuttoman influenssarokotteen saamisen kriteerejä kun pitäisi toimia päinvastoin, Päivi Räsänen kysyy

26.10.2021 klo 10:20 Eduskunta Samuli Rissanen

– Influenssarokotteen saamisen kriteerejä ei tule koronaepidemian aikana tiukentaa, Päivi Räsänen vetoaa.

Kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkäri Päivi Räsänen kysyy kirjallisella kysymyksellä siitä, miksi hallitus tiukentaa maksuttoman influenssarokotteen saamisen kriteerejä koronaepidemian aikana.

Maksuttoman influenssarokotteen saamisen kriteerit ovat tiukentuneet

Aiemmin influenssarokotuksen ovat kansallisen rokotusohjelman kautta saaneet maksuttomasti paitsi sairautensa vuoksi influenssan riskiryhmään kuuluvat myös vakavalle influenssalle erityisen alttiiden ihmisten lähipiiri.

Nyt lähipiirin määritelmää on kiristetty siten, että influenssarokotus annetaan jatkossa ainoastaan ihmiselle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen, eli esimerkiksi asuvat samassa taloudessa.

– Käytännössä muutos tulee johtamaan siihen, että osa ihmisistä jättää rokotteen ottamatta. Tämä on erittäin huono asia, sillä influenssakauden on ennakoitu asiantuntijoiden mukaan olevan tänä talvena tavallista rajumpi, Räsänen arvioi.

Rokotteita on tänä vuonna hankittu kansalliseen rokotusohjelmaan enemmän kuin viime vuonna.

Influenssarokotteen saavat maksutta kansallisen rokotusohjelman kautta myös terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat, alle 7-vuotiaat, varusmiespalveluksen aloittavat ja palveluksessa olevat, 65 vuotta täyttäneet ja sairautensa vuoksi influenssan riskiryhmään kuuluvat.

Joillakin alueilla, kuten Päijät-Soten alueella, kausi-influenssarokotuksia saa tänä vuonna maksutta myös alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan.

Asiasta olisi Räsäsen mielestä tarpeen antaa valtakunnallinen suositus, sillä influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle.

– Erityisesti koronaepidemian aikana on hyvä, että influenssarokotetta kannustetaan ottamaan laajalti, sillä se suojaa tehokkaimmin niin rokotteen ottajaa kuin hänen lähipiiriäänkin, hän toteaa.

Maksuttoman influenssarokotteen saamisen kriteerien tiukentaminen ei ole koronaepidemian aikana hyvä signaali. Influenssarokotteen kattavuutta väestön keskuudessa on Räsäsen mukaan nostettava.

Esimerkiksi maailman terveysjärjestön tavoite on, että 75 prosenttia väestöstä olisi saanut rokotteen, mutta tähän tavoitteeseen ei Suomi ole koskaan päässyt.

Räsänen muistuttaa, että ikääntyneillä rokotus voi auttaa estämään jopa joka toisen influenssan. Jos influenssa iskee rokotuksesta huolimatta, oireet ovat usein lievempiä ja tauti talttuu lyhyemmässä ajassa kuin rokottamattomalla.

Ylös