Osmo Hintsala lunasti lupauksensa ja lähti vaaleihin Oulaisissa – ”Yhden miehen ryhmämme kasvoi nelihenkiseksi”

26.10.2021 klo 15:56 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Osmo Hintsala teki Oulaisten ääniharavalle Matti Heikkiselle lupauksen kuntavaalien tulosiltana 2017. Tämän vuoden vaaleissa oli lupauksen lunastamisen aika. Nyt Hintsala kuuluu Kristillisdemokraattien nelihenkiseen ryhmään Oulaisten kaupunginvaltuustossa.

– En ole koskaan ollut minkään puolueen jäsen, enkä sitoutunut lainkaan. On Heikkisen Matin ansiota, että tässä ollaan, Osmo Hintsala kertoo.

Heikkinen oli Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokas 2017.

– Äänestin häntä. Kun tulos vaali-iltana nähtiin ja Matti oli ääniharava, tein hänelle lupauksen. Kun hän kerran meni läpi tällaisella huipputuloksella, lupasin olla neljän vuoden kuluttua hänen kanssaan ehdokkaana.

Hintsala ja Heikkinen pääsivät Oulaisten seurakunnan kirkkovaltuustoon samoissa vaaleissa 2018.

Huhtikuussa 2021 pidettäväksi aiottuja kuntavaaleja siirrettiin kesäkuulle. Ehdokashankintakin venyi.

– Matti velvoitti minua, että nyt on lupausten täyttämisen aika. Olihan se myös puhtaasti matematiikkaa, että jos Heikkinen jälleen keräisi hyvän äänipotin, saisimme porukalla isomman ryhmän.

Näin kävikin. Hintsala lähti mukaan vaalitalkoisiin. Kristillisdemokraateilla oli yhteensä kahdeksan ehdokasta. Kaupunginvaltuustoon pääsivät  ääniharava Heikkisen ohella Hintsala, Sirpa Järvelä ja Jarkko Laulumaa. Varavaltuutetuiksi tulivat muut neljä eli Arja Salmela, Jyri-Jaakko Annala, Maila Koivikko ja Ron Färm.

Kun uusi valtuusto kokoontui, oli tunnelma varautunut. Olihan Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten vaalivoitto sekoittanut asetelman. Keskusta oli menettänyt yksinkertaisen enemmistöasemansa kaupunginvaltuustossa. Nyt sillä on 12 paikkaa 27-jäsenisessä valtuustossa. Seuraavaksi suurimmat eli 4-henkiset ryhmät ovat KD ja PS, jotka kumpikin saivat kolme lisäpaikkaa. SDP säilytti asemansa kolmella valtuutetullaan. Kokoomus ja Vasemmistoliitto menettivät yhden paikan, uuteen valtuustoon Kokoomus sai sisään kolme ja Vasemmistoliitto nyt vain yhden.

– Järjestäytymiskokous pidettiin fyysisenä, eli olimme kaikki paikan päällä. Lähdin kokoukseen ajatellen tunnustelevani minkälainen ilmapiiri siellä on.

– Tunnelma oli hirveän varautunut. Aistin kyräilyä. Moni puolue oli menettänyt paikkoja. Ei ole ihme, jos vaalitappiosta tulee pahoinvointia ja jurinaa.

– Tilanne oli mieliinpainuva. Kyselin muiltakin, he olivat aistineet samantyyppistä. Mutta ei se haittaa: yhteistyötä on alettava tehdä.

Hintsala oli aiemmin rakennusalan yrittäjä. 11-lapsisen perheen isä teki järkiratkaisun. Hän lopetti yritystoiminnan ja meni palkkatyöhön.

– Pienyrittäminen ja ison perheen yhdistäminen on aika raskasta.

Pienyrittäminen ja ison perheen yhdistäminen on aika raskasta.

Hän tosin joutuu miettimään omaa ajankäyttöään työntekijänäkin.

– Sehän on selvä. Yritysten viesti varsinkin korkeasuhdanteessa on se, että ylitöitä saa tehdä niin paljon kuin laki sallii.

– Oma jaksaminen on kuitenkin tärkeää. Ei kannata polttaa kynttiläänsä molemmista päistä.

54-vuotiaan Osmo Hintsalan juuret ovat Oulaisissa, mutta hän vietti lapsuutensa Rovaniemen maalaiskunnassa Lapin maisemissa.

– Vaimo on oulaistelaisia, niin tänne olemme perheenä asettuneet.

Kotona asuu vielä kolme nuorinta lasta. Osmo on jo seitsemän lapsenlapsen pappa.

Hintsalan perheen lapsista osa on jäänyt lähialueelle.

Mutta Pohjois-Pohjanmaalla ei nuoria ja lapsia ole riittävästi. Myös Oulainen kärsii muuttotappiosta.

– Väki muuttaa pois ja jäljellejäänyt väki vanhenee. Siihen on yritetty reagoida useamman vuoden aikana, mutta ratkaisevaa muutosta ei ole tullut.

Hintsala kertoo, että kaupungin talous on ollut pitkään tasapainossa, sitä on pyritty hoitamaan hyvin. Mutta tulevaa ennustavat mittarit näyttävät selvästi huonompaan suuntaan.

– Tämän seudun kuntia vaivaa joko talouden alamäki tai väen väheneminen. Väestökehitys pitäisi saada Oulaisissa kääntymään. Paikkakunnan pitovoimaa ja vetovoimaa lisäämällä saataisiin opiskelemaan lähteneet nuoret valmistuneina palaamaan kotikaupunkiin.

Väestökehitys pitäisi saada Oulaisissa kääntymään. Paikkakunnan pitovoimaa ja vetovoimaa lisäämällä saataisiin opiskelemaan lähteneet nuoret valmistuneina palaamaan kotikaupunkiin.

Kun Hintsala lupautui vaaliehdokkaaksi, hän solmi Matti Heikkisen kanssa sopimuksen.

– Matti kertoi oman vaalibudjettinsa olleen kaksi ja puoli euroa. Minä lupasin tuplata sen – laittaa siis viisi euroa.

Keskustelu käytiin ennen numeroiden tulemista.

– Kyllä se sitten huvitti. Muitakin nauratti hyvä tuurini, sillä vaalinumerokseni osui vitonen.

Näin Hintsala vei tandeminsa torille. Vitosella valtuustoon -kyltin kanssa hän jopa lupasi ottaa halukkaita tandeminsa takasatulalle.

Valtuustokauden alussa hän jäi miettimään, mitä tämä vaikuttamisen paikka hänelle merkitsee.

– Ajattelen, että se on näköalapaikka. Ollessamme matkalla pysähdymme nähtävyysmerkin kohdalla. Siellä aistimme tarkasti mitä näemme.

– Omaa kotikuntaakin voi katsella näköalapaikalta. Välillä sää ja ihmisten mielialat vaihtelevat, on myrskyä, on tyyntä ja välillä pimeää. Mutta kun aurinko paistaa, oman kaupungin näkee kauniina.

– Kun on itse siellä valtuustossa, vähenee arvostelun halu.

Hintsala on harrastanut pyöräilyä ja liikkunut pitkiäkin matkoja.

– Perhe ja vaimo ovat parasta mitä ikänä on minulle tapahtunut. Arvon ymmärtää vielä paljon paremmin, kun sitä katselee kauempaa. Ymmärtää arvostaa sitä, mitä kotona on.

 

Oulaisten kaupunginvaltuutettu Osmo Hintsala

• 54-vuotias
• korjausrakentaja
• asuu perheineen Oulaisten keskustassa
• naimisissa, 11 lasta, joista kolme kotona, 7 lastenlasta
• kirkkovaltuuston jäsen vuodesta 2018
• kaupunginvaltuutettu, teknisen lautakunnan jäsen; lisäksi useita muita luottamustehtäviä
• harrastaa polkupyöräilyä, tandem-pyöräilyä vaimon kanssa, matkustamista sekä pianon ja urkujen soittoa

Polkupyöräily on Osmo Hintsalalle tärkeä laji. Milloin mennään tandemilla vaimon kanssa, milloin polkupyörät kulkevat mukana Euroopan-matkoilla. Pisin pyöräretki oli kaverin kanssa 2012 Tukholman Arlandalta Gibraltarille. – Viiden viikon urakan jälkeen silmäni vihdoin näkivät Gibraltarin. Edessä oli enää pitkä alamäki. Silloin oli voittajan tunne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös