”Työhyvinvointi ja palkkaus on saatava kuntoon” – Sari Essayah muistuttaa, että hyvää sotea ei synny ilman riittävää ja hyvinvoivaa henkilöstöä

27.10.2021 klo 13:40 Politiikka Samuli Rissanen

– Kristillisdemokraateille erityisen tärkeää on terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisy, Sari Essayah kertoo Suomen sosiaali ja terveys ry:n eli Sosten eduskuntapuolueille suuntaamassa paneelissa.

– Kyse on meidän jokaisen arjen palveluista ja niiden sujuvuudesta. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi ovat kansalaisten peruspalveluja, Sari Essayah sanoi Sosten aluevaalipaneelissa, jossa puolueiden kärkipoliitikot linjasivat tulevista sote-palveluista, niiden rahoituksesta ja järjestöjen kumppanuudesta.

Essayah painotti, että jokaisella on oltava mahdollisuus päästä nopeasti hoitoon.

– Hoitoketjujen on oltava sujuvia ja on huolehdittava niistä vastaavan henkilöstön hyvinvoinnista.

– Enemmän hyvinvointia ja vähemmän hallintoa, kuten vaalisloganimme kuuluu,

Kristillisdemokraateille erityisen tärkeää on Essayah’n mukaan hyvinvoinnin rakentaminen terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn avulla.

– Enemmän hyvinvointia ja vähemmän hallintoa, kuten vaalisloganimme kuuluu, Essayah kiteytti.

Hallituksen valitsema hallintomalli ei ole Essayah’n mielestä lainkaan optimaalinen, mutta hän haluaa uskoa, että sotea voidaan parantaa alueilla myös sisältäpäin. Kriittisiä kohtia uudistuksessa on Essayah’n mukaan useita: integraatio, rahoitus ja henkilöstö.

– Integraation osalta kolmasosa suomalaisista jää sen ulkopuolelle, koska HUS:in alueella se ei toteudu. Mutta tavoite on hyvä ja sitä yritetään muualla viedä eteenpäin.

Sote-uudistus on Essayah’n mukaan alirahoitettu. Siksi osa hallituspuoleista haluaa saada toteutettua maakuntaveron, mutta sitä kristillisdemokraatit eivät kannata.

– Kolmanneksi meillä on krooninen henkilöstövaje. Työhyvinvointi ja palkkaus on saatava kuntoon, hän vetosi.

Ylös