”Veronmaksaja on jo imetty kuiviin” – KD:n kansanedustajat kannattavat Ylen kyselyssä työn verotuksen alentamista

9.11.2021 klo 16:13 Eduskunta Samuli Rissanen

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö työn verotusta alentaa vielä tällä vaalikaudella. Kyselyyn vastanneet KD:n kansanedustajat kannattavat ajatusta.

Kyselyyn vastasi 119 kansanedustajaa, joista 85 oli puolesta, 12 vastaan ja 22 ei osannut sanoa kantaansa.

Kristillisdemokraateista kyselyyn vastasi neljä viidestä kansanedustajasta. Kaikki kannattivat työn verotuksen alentamista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että työn verotuksen keventäminen kompensoisi hallituksen tällä kaudella tekemiä veronkiristyksiä niin liikkumiseen, lämmitykseen kuin työn sivukuluihin.

– Lisäksi on ennakoitavissa, että talouskasvu voi harjoitetun politiikan takia jäädä Suomessa pyrähdykseksi, jolloin vaalikauden lopulle ajoittuvalla kulutuskysynnän parantumisella talouden notkahdusta voitaisiin estää, Essayah perustelee kantaansa.

Suomalainen työ on yliverotettua, ja veronmaksaja jo imetty kuiviin.

Puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Peter Östman arvioi, että Suomen kokonaisveroaste on korkea.

– Kristillisdemokraattien tavoite on keventää kokonaisverotusta pitkällä aikavälillä. Verotusta on kehitettävä, jotta se koetaan oikeudenmukaiseksi ja kohtuulliseksi, käteen jäävällä osalla tulee toimeen ja työntekoon ja yrittäjyyteen rohkaistaan, Östman sanoo.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan arvioi, että työn verotuksen keventäminen edistäisi työllisyysasteen nostamista tekemällä työn tekemisen ja vastaanottamisen kannattavammaksi.

Suoraviivaisiimmin kantaa ottaa espoolainen kansanedustaja Antero Laukkanen. Hänen mukaansa suomalainen työ on yliverotettua, ja veronmaksaja jo imetty kuiviin.

Yle kysyi kansanedustajien mielipidettä verkkokyselynä 27.10.–3.11.2021.
Tarkalleen kysymys kuului: ”Pitäisikö työn verotusta alentaa vielä tällä vaalikaudella?”

Kyselyyn vastasi 119 edustajaa 200 edustajasta.

Ylös