– Oikeuslaitoksen perusrahoitus on saatava kuntoon, Antero Laukkanen vaatii

11.11.2021 klo 20:27 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta on käynyt keskustelun oikeusvaltion ja oikeudenhoidon toimintaedellytysten turvaamisesta ja vahvistamisesta.

Aloitteen keskustelulle teki lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Antero Laukkanen.

Laukkasen mukaan vallitseva nykytila, jossa koko oikeuslaitoksen perusrahoitus ei enää turvaa oikeuden toteutumista, on kaikkien tiedossa mutta sille ei olla tekemässä yhtään mitään.

– Tilanne on niin vakava, että oikeusvaltion keskeiset periaatteet eivät enää toteudu. Oikeuden saanti ei toteudu, ja asioiden käsittelyajat ovat niin pitkiä, että oikeutta on vaikea saada oikeassa ajassa, hän sanoi.

Lakivaliokunta on jo 12 kertaa lausunnoissaan ja mietinnöissään vaatinut perusrahoituksen kuntoon laittamista. Se on kuitenkin Laukkasen mukaan kaikunut kuuroille korville.

Lakivaliokunta on jo 12 kertaa lausunnoissaan ja mietinnöissään vaatinut perusrahoituksen kuntoon laittamista. Se on kuitenkin Laukkasen mukaan kaikunut kuuroille korville.

– Jotta oikeuslaitos voisi toimia lain ja oikeusvaltion edellyttämällä tavalla, on tämä perusrahoitus saatava kuntoon ja mahdollisimman pian. Selvityksiä ei tarvita. Niitä on annettu ihan riittävästi, vaikka selvitys onkin varmaan hyvä asia. Milloin saamme tämän rahoituksen kuntoon, Laukkanen kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson muistutti, että eduskunnassa on monta kertaa käyty samaa keskustelua, että miksi oikeudenhoitoon ei löydy riittävästi rahaa.

– Tämä on erittäin hyvä kysymys. Tässäkin salissa olevat puolueet ovat vuorotellen istuneet hallituksessa. Hallituksessa päätetään siitä, mihin rahaa laitetaan.

Henrikssonin mukaan hallitus on panostanut nyt enemmän oikeudenhoidon resurssien kasvattamiseen kuin edellinen hallitus. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että perusrahoitukseen tarvitaan edelleen korotusta.

– Sen takia selonteko, mitä nyt lähdetään tekemään, on äärimmäisen tärkeä, koska siten oikeusministeriössä pystytään paneutumaan siihen, mitkä ovat todelliset resurssitarpeet.

Ylös