– On hälyttävää, että kansalaiset eivät saa oikeutta, Sari Tanus muistuttaa tuomioistuinten rahoitusvajeesta

11.11.2021 klo 18:54 Eduskunta Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla luottamusyhteiskunnan säilyttämisen tärkeydestä.

– Tänään oikeusvaltiopäivänä puhutaan paljon oikeusvaltiosta ja sen tilasta. Oikeusvaltio toimii hyvin silloin, kun kansalaiset voivat luottaa oikeuksiensa toteutumiseen. Näin, ministeri Henriksson, sanoitte myös tänään Säätytalon seminaarissa, ja siihen on helppo yhtyä, Tanus sanoi eduskunnassa.

Suomessa ongelmana on kuitenkin tuomioistuinten liian vähäinen resursointi. Tanuksen mukaan pitkään jatkunut tuomioistuinten perusrahoituksen liian matala taso ja sen myötä juttujen käsittelyjen pitkä viivästyminen on yksi erittäin suuri ongelma.

Se haastaa oikeusvaltioperiaatteen toteutumista.

Mihin toimiin ryhdytte, ja saadaanko tuomioistuinten perusrahoitus viimein asianmukaiselle tasolle

– On hälyttävää, että kansalaiset eivät saa oikeutta, ja työtaakan alla myös työhyvinvointi tuomioistuimissa on kärsinyt. Miten nämä epäkohdat saadaan pikaisesti korjattua, mihin toimiin ryhdytte, ja saadaanko tuomioistuinten perusrahoitus viimein asianmukaiselle tasolle, Tanus kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi, että eurooppalaisittain Suomen oikeusvaltio ja oikeudenhoito saa hyvän arvosanan: Suomi kuuluu parhaimmistoon.

– Meilläkin on huolenaiheita, ja yksi niistä on juuri se, että oikeudenkäynnit kestävät liian pitkään. Tämä hallitus on kuitenkin lisännyt myös resursseja tuomioistuinlaitokselle, ja sitä resursointia yritetään edelleen kasvattaa, ja tämä on asia, joka on ollut hallitukselle tärkeä.

– Me olemme myös tässä edellisessä lisätalousarviossa antaneet oikeuslaitokselle ja oikeuden hoitoon lisäresursseja noin 10 miljoonaa euroa, Henriksson kertoi.

Ylös