– ”Hätätilalaki” tarvitaan jo ennen joulua, Päivi Räsänen vaatii hallitusta estämään pikaisesti siirtolaisvirtoihin perustuvaa hybridivaikuttamista

16.11.2021 klo 11:37 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit on mukana opposition yhteisessä välikysymyksessä, jossa vaaditaan hallitukselta toimia siirtolaisvirtoihin perustuvaan hybridivaikuttamiseen varautumiseksi.

Päivi Räsäsen mukaan hätätilalaki tarvitaan nopeasti estämään siirtolaisvirtoja.

Kristillisdemokraatit on mukana opposition yhteisessä välkysymyksessä, jossa hallituksen varautuminen Valko-Venäjän tilanteen kaltaisiin hybridivaikuttamisiin kyseenalaistetaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen suomii hallitusta epäselvistä linjauksista ja hitaudesta. Ministerien ulostulot ovat olleet keskenään ristiriitaisia ja se on Räsäsen mukaan hälyttävää, kun kyse on näin merkittävästä, kansalliseen turvallisuuteen liittyvästä uhkasta.

– Tilanne Puolan rajalla on vakava ja tulenarka, ja on välttämätöntä, että myös Suomessa EU:n rajavaltiona tällaiseen varaudutaan. Tällä välikysymyksellä hallituksen rivit pakotetaan suoriksi.

– Tässä testataan nyt kestääkö Puola ja kestääkö raja.

Räsäsen mukaan hybridivaikuttamiseen on ollut EU:ssa ja Suomessa aikaa varautua. Hän muistuttaa, että hybridivaikuttamiseen on kenties totuttu EU:n etelärajoilla jo vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana, mutta idästä tulevat painostusyritykset ovat yleistymässä.

Räsäsen sisäministerikaudella asiaa pohdittiin Itä-Euroopan maiden sisäministerien kokoontumisessa Lappeerannassa jo vuonna 2013.

– Jatkossa tarvitaan syventyvää yhteistyötä EU:n itäisten rajavaltioiden kesken erityisesti sisäisen turvallisuuden viranomaisten käytäntöjen kehittämiseksi hybridioperaatioiden varalle, Räsänen sanoo.

Opposition yhteisessä välikysymyksessä vaaditaan hallitukselta toimia siirtolaisvirtoihin perustuvaan hybridivaikuttamiseen varautumiseksi. Välikysymys jätettiin 16.11. eduskunnan keskuskansliaan.( Kuva: Samuli Rissanen)

Tällä hetkellä Valko-Venäjä pyrkii ohjaamaan siirtolaisvirtoja Eurooppaan. Erityisesti Puola on nyt Räsäsen mukaan kohteena.

– Tässä testataan nyt kestääkö Puola ja kestääkö raja.

KD:lle oli tärkeää, että välikysymyksessä fokusoidaan nimenomaan hybridiuhkiin varautumiseen. Kansallisen turvallisuuden pitää olla tärkeysjärjestyksessä ykkösenä. Sen takaamiseksi pitäisi luoda kiireellisesti tarvittava lainsäädäntö.

Räsänen puhuu ”hätätilalakipykälästä”, jolla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää, mikäli yleinen järjestys ja kansallinen turvallisuus ovat ulkovallan orkestroiman siirtolaisvirran vuoksi uhattuna.

Tarve lainsäädännön tarkistamiselle on Valko-Venäjän toiminnan vuoksi erittäin akuutti.

– Olen sitä mieltä, että tarvitsemme tämän lainsäädännön jo ennen joulua, Räsänen sanoo.

Hän arvioi, että mikäli Suomi säätäisi hätätilalain, jossa turvapaikan hakeminen keskeytetään nykyisessä tilanteessa, se olisi selvä signaali Valko-Venäjälle ja Venäjälle, että tämänkaltainen hybridivaikuttaminen ei onnistu.

Yhtäältä se on viesti myös ihmissalakujettajille, että turvapaikanhakijoiden kuskaaminen tänne ei ole enää mahdollista.

Räsänen odottaa, mitä hallitus välikysymykseen vastaa.

– Siitä riippuu, voiko hallitukseen luottaa. Mikäli hallitus vastauksessaan sitoutuu pikaiseen lainmuutokseen, jolla Suomen rajat mahdollisessa vastaavassa hybridioperaatiotilanteessa turvataan, olen tyytyväinen, hän sanoo.

Ylös