Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus kiirehtii eturauhassyöpäseulontojen aloittamista

17.11.2021 klo 17:25 Eduskunta Samuli Rissanen

Ruotsissa on eturauhassyöpäseulontoja kokeiltu kolmella eri pilottihankkeella ja tulokset ovat olleet erittäin myönteisiä. Tanus haluaisikin, että myös Suomessa aloitettaisiin seulontojen alueellinen kokeilu mahdollisimman nopeasti.

Tanuksen mukaan eturauhassyöpäseulonnat tulisi aloittaa niin pian kuin mahdollista. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti ja samalla koko Suomen yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee 900 miestä.

PSA-seulonnan avulla eturauhassyövän jäljille voitaisiin päästä ajoissa, ennen kuin syöpä ehtii levitä.

– Tämä olisi paitsi Suomen terveydenhuollolle vähemmän kuormittavaa, myös vähentäisi miesten ennenaikaisia kuolemia ja parantaisi elämänlaatua, Tanus sanoo.

Ruotsin pilottihankkeista on saatu myönteisiä tuloksia.

Ruotsissa on eturauhassyöpäseulontoja kokeiltu kolmella eri pilottihankkeella ja tulokset ovat olleet erittäin myönteisiä. Tanus haluaisikin, että myös Suomessa aloitettaisiin seulontojen alueellinen kokeilu mahdollisimman nopeasti.

Tanuksen mukaan Suomessa käytettävissä olevat resurssit urologian alueella ovat EU:n pienimpiä. Tanus painottaakin, että on tärkeää saada lisäpanostuksia eturauhassyövän tutkimukseen ja hoitoon, jotta Suomen yleisimpään syöpään kuolleiden miesten määrä saataisiin pienenemään.

– Naisten rintasyöpäseulontoja ja kohdunkaulansyövän seulontoja on suoritettu jo vuosikymmeniä., mutta miesten eturauhassyövän diagnosointiin ja hoitoon ole panostettu riittävästi, Tanus kritisoi.

PSA seulonnat ja nopeasti kehittynyt magneettikuvaus mahdollistavat hoitopolun, jossa tauti voidaan löytää helposti. Eturauhassyövän hoidettavuuden kannalta onkin olennaista, että tauti löydetään sairauden alkuvaiheessa, ennen kuin se on päässyt leviämään.

– Taudin alkuvaiheessa löydetty syöpä voidaan hoitaa ja parantaa suhteellisen edullisesti, verrattuna levinneeseen syöpään. Ja mikä tärkeintä, eturauhassyövän varhaisella toteamisella voitaisiin parhaimmillaan pelastaa vuosittain satojen miesten henki, Tanus painottaa.

Jotta eturauhassyöpä havaitaan mahdollisimman varhain, tulisi miehiltä mittauttaa verestä eturauhassyöpämarkkerina toimiva PSA-arvo säännöllisesti 45 vuoden iästä alkaen. Jos suvussa on eturauhassyöpää, PSA-mittaukset tulisi aloittaa jo aiemmin. PSA-testin avulla syövän jäljille voidaan päästä hyvissä ajoin eli jo silloin, kun syöpä on vielä mitä todennäköisimmin parannettavissa.

Aiemmin PSA-arvon seulonnan haittapuolena on suomalaisessa keskustelussa pidetty sitä, että se toisi esille myös sellaisia eturauhassyöpiä, jotka eivät aiheuttaisi miehen elämän aikana minkäänlaista harmia. Toisin sanoen tällaisen ”kiltin” syövän omaavat miehet eläisivät elämänsä onnellisempina, kun he olisivat tietämättömiä syövästään. He säästyisivät turhalta huolelta ja turhilta tutkimuksilta sekä hoidoilta. Tanuksen mukaan totuus kuitenkin on, että ei tiedetä, mitkä näistä niin sanotuista kilteistä syövistä pysyvät kiltteinä, ja mitkä muuttuvat henkeviä uhkaaviksi sairauksiksi.

– Ja ilman seulontoja on mahdotonta löytää ajoissa syöpiä, joiden varhainen hoitaminen on potilaan selviytymisen kannalta välttämätöntä.

Tanuksen mukaan huolta turhista tutkimuksista tai hoidoista ei juurikaan ole, sillä eturauhassyövän diagnostiset menetelmät ovat kehittyneet huimasti. Koepalojen ottoon ei tarvitse lähteä summittaisesti. Jos PSA antaa viitteitä eturauhassyövästä, voidaan hyödyntää uusia täydentäviä jatkotutkimusmenetelmiä, jolloin vaaraa ylidiagnosoinnista on vähäinen.

Varhaisen diagnostiikan merkitys on siis suuri: moni henki olisi pelastettavissa, jos syöpä löydettäisiin ajoissa paikallisena tai paikallisesti levinneenä.

– Väestöseulonnan aloittaminen Suomessa välittömästi onkin ensisijaisen tärkeää.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus teki viime vuoden keväänä lakialoitteen miesten eturauhassyövän seulontojen aloittamisesta. Aloitteen allekirjoitti peräti 141 kansanedustajaa. Aloitteella on laaja kannatus yli puoluerajojen.

Ylös