Jouni Lehikoinen palaa Kristillisdemokraattien politiikkaan – ”Pitkän harkinnan jälkeen Varsinais-Suomen aluevaaliehdokkaaksi”

19.11.2021 klo 09:20 Henkilöt Kristiina Kunnas

Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra ja pitkäaikainen Paimion kaupunginvaltuutettu Jouni Lehikoinen luopui kuntapolitiikasta mutta tähtää nyt Varsinais-Suomen aluevaltuustoon.

Jouni Lehikoinen mietti pitkään, tekisikö paluun politiikkaan. Hän oli jo ehtinyt ajatella, että se asia oli hänen elämässään ohi. Hän kun ei enää lähtenyt kevään 2021 kuntavaaleihin mukaan.

– Haen uutta alkua. Nyt on hyvä paikka sellaiseen, kun rakennetaan tärkeää aluevaltuustoa.

Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherran, rovasti Lehikoisen edelliset vaalit olivat syksyllä 2020, jolloin hän oli ehdolla Turun piispan tehtävään. Lehikoinen kävi varsin tasaväkisen toisen kierroksen kampanjan. Piispaksi valittu Mari Leppänen sai yhteensä 565 ääntä (53,81 %) ja Jouni Lehikoinen 468 ääntä (44, 57 %).

Lehikoinen pääsi vuoden 2004 kuntavaaleissa Kristillisdemokraattien sitoutumattomana ehdokkaana kaupunginvaltuutetuksi kotikunnassaan Paimiossa.

Kevään 2011 eduskuntavaaleihin hän lähti Keskustan ehdokkaana, ja oli niiden jälkeisissä kuntavaaleissa Keskustan listoilla.

Nyt Kristillisdemokraatit sai hänet harkitsemisen ja pohdinnan jälkeen lähtemään sitoutumattomana ehdokkaana aluevaaleihin Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

– Totta kai puolueet ovat se kanava, joiden kautta vaikutamme, mutta me ihmiset olemme ne, joita äänestäjät valitsevat, Lehikoinen arvioi.

Jouni Lehikoinen on oiva esimerkki ihmistä lähestyvästä kirkonmiehestä. Hän on ollut suunnittelemassa Papit baanalla -toimintaa, jossa seurakunta lähtee ihmisten luo, eikä odota ihmisten tulevan kirkon kynnyksen yli.

– Pubeissa ja tapahtumissa, jääkiekkomatseissa ja linnateatterissa on tärkeitä kohtaamisia niiden kanssa, joille seurakunta on vieras, ja joista kirkko on vieraantunut.

Minulla on ollut alusta lähtien yksi tärkeä näky: mennä kohtaamaan ihmisiä sinne, missä he ovat. Se on myös seurakunnan perimmäinen tehtävä: etsiä kadonneita lampaita ja saattaa heidtä Hyvän Paimenen yhteyteen.

– Minulla on ollut alusta lähtien yksi tärkeä näky: mennä kohtaamaan ihmisiä sinne, missä he ovat. Se on myös seurakunnan perimmäinen tehtävä: etsiä kadonneita lampaita ja saattaa heidtä Hyvän Paimenen yhteyteen.

Kun koronapandemia muutti seurakunnan toimintaa ja pakotti ihmiset erityksiin, herättiin Mikaelinseurakunnassa alkuhämmmennyksen jälkeen pikaisesti.

– Toivuimme alkushokista äkkiä. Otimme sosiaalisen median haltuun, sillä näimme sen mahdollisuutena.

Mikaelinseurakunnassa videoitiin jumalanpalvelukset, järjestettiin konsertteja ja päivitettiin joka päivä jotain uutta.

– Kaikki työntekijät lähtivät äkkiä talkoisiin mukaan. Kun korona-ajan some-aktiivisimmat seurakunnat rankattiin, olimme listan kakkosia, Lehikoinen iloitsee.

Lehikoinen, 60, ei ole sen enempää papin kuin poliitikonkaan poika. Työläiskodin kasvatti ei tottunut kotona politikointiin eikä kirkonmenoihin, mutta uskovan isoäidin rukoukset kantoivat. Oma hengellinen herääminen ajoittui rippikoulun jälkeiseen aikaan. Pian hän tiesi haluavansa nimenomaan papin työhön.

Työläiskodin kasvatti ei tottunut kotona politikointiin eikä kirkonmenoihin.

Kun Lehikoinen lähti 2004 KD:n sitoutumattomaksi ehdokkaaksi kuntavaaleihin, oli koti Paimiossa mutta työpaikka Mikaelinseurakunnassa naapurikaupungissa Turussa.

– Minut houkuteltiin politiikkaan. Ajattelin, että haluan edistää oman kotikaupunkini parasta.

Tulevat aluevaalit ja mahdollinen aluevaltuutetun tehtävä ovat hänelle tärkeä vaikuttamisen paikka.

– Kun tällaista jättimäistä uudistusta tehdään, pitäisi sen palvella juuri niitä ihmisiä, joilla menee kaikkein heikoimmin.

– Sosiaali- ja terveyspuoli on meille kaikille kaikkein tärkein. Se pitäisi saada asentoon, joka ei ole poliitikkojen luoma, vaan ruohonjuuritason ihmisiä kuunteleva.

Lehikoinen on nähnyt työssään nuorten parissa, millaista on, jos ei päästä ajoissa mielenterveyspalveluihin.

– Tapaan työssäni juuri niitä, jotka ovat joutuneet jonottamaan palveluihin. Olisi monta surullista kertomusta kerrottavana.

– Jos emme saa apua niille, joilla menee kaikkein heikoimmin, kaatuu uudistus itseään vastaan.

 

Jouni Lehikoinen

• 60-vuotias Varsinais-Suomen hyvinvointialueen KD-aluevaaliehdokas
• Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra, rovasti
• Paimion kaupunginvaltuutettu, sitoutumattomana Kristillisdemokraattien ryhmässä 2004–2011, sitoutumattomana Keskustan ryhmässä 2011–2021, viime kaudella sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana
• asuu vaimonsa kanssa Paimiossa
• viisi aikuista lasta, kaksi lastenlasta
• jääkiekko rakas harrastus
• lenkkeilee koiran kanssa, musiikki ollut alusta asti sydäntä lähellä, ”rämpyttelee” kitaraa edelleen
• pelasi pitkään jääkiekkoa omassa joukkueessaan Paimiossa – nykyään seuraa kaukalon laidalta

 

 

Ylös