– Tuottajahinnat on saatava oikeudenmukaisemmalle tasolle, jotta tuottajalla itselläänkin olisi varaa joskus syödä, Antero Laukkanen sanoo

18.11.2021 klo 19:31 Eduskunta Samuli Rissanen

Kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa siitä karusta tosiasiasta, että maataloustuottajalle jää nykyisillä tuottajahinnoilla luu jakajan käteen.

MTK ja SLC järjestivät eilen eri puolilla Suomea mielenosoituksia, joissa myytiin ruokaa tuottajahinnoilla. Keittolautasen sai 40 sentillä ja ämpärillisen perunoita eurolla.

– Tarjous ei houkutellut, kun tajusi, että se on tuottajan jokapäiväistä todellisuutta, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoi eduskunnan lkyselytunnilla.

Hän muistutti, että tuotantokustannukset nousevat, puhutaan lannoitekriisistä ja energia‑ ja polttoaineet ovat myös kallistuneet. Markkinoilta tuottajalle irtoaa kuitenkin vain pieni leivän siivu, mutta ei enää voita leivälle. Sopimukset teollisuuden kanssa neuvotellaan käytännössä kerran vuodessa, mikä ei ota huomioon nykyisen kaltaisia heilahduksia.

– Hyvä hallitus: millä tavalla hallitus aikoo puuttua tähän epäkohtaan ja varmistaa, että tuottajan hinnat saataisiin oikeudenmukaisemmalle tasolle, jotta tuottajalla itselläänkin olisi varaa joskus syödä, hän kysyi.

Suomalainen viljelijä tuottaa maailman vastuullisinta ja maailman turvallisinta ruokaa ja saa siitä erinomaisen vähän

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan kysymys on enemmän kuin aiheellinen ja ajankohtainen.

– Tilanne on juuri näin, niin kuin edustaja tässä hyvässä puheenvuorossaan sanoo.

Tilanne on ministerin mukaan epäpätevä siinä mielessä, että suomalainen viljelijä tuottaa maailman vastuullisinta ja maailman turvallisinta ruokaa ja saa siitä erinomaisen vähän, ja vielä kaiken lisäksi tuottajahinta ei seuraa lainkaan kohonneita kustannuksia.

Ministeri muistutti, että markkinat eivät tällä hetkellä toimi, ja siksi on oleellisen tärkeää, että myös markkinatalous elintarvikemarkkinoilla lähtee toimimaan, ja tässä teollisuus ja kauppa ovat kaikkein keskeisimmässä roolissa.

Hallitus on Lepän mukaan pitänyt tukijärjestelmän vakaudesta huolta niin EU-tasolla kuin kansallisesti, ja myöskin sen toimeenpanosta Suomessa.

– Olemme tiukentaneet alkuperämerkintöjä, saattaneet elintarvikemarkkinalain voimaan ja nyt valmistelemme parastaikaa takausten laajentamista.

 

Ylös