”Turha syyttää Puolaa tai eduskunnan oppositiota” – Peter Östman pyysi kääntämään katseet hybridivaikuttamisen sylttytehtaaseen eli Valko-Venäjään

24.11.2021 klo 17:18 Eduskunta Samuli Rissanen

Peter Östman pyysi hallitusta kääntämään katseet pois Puolasta ja Suomen eduskunnan oppositiosta ja katsomaan oikeaa kohdetta, mistä hybridisota on lähtöisin.

– Ja edustaja Jussi Saramolle vinkkaisin, että tee seuraava valtiovierailusi Valko-Venäjän puolelle eikä Puolan puolelle, Östman sanoi välikysymyskeskustelussa.

Hallitus on vastannut tänään opposition välikysymykseen hybridivaikuttamiseen valmistautumisesta. Välikysymyksen tekivät perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Nyt-liike, jotka syyttivät hallitusta vitkastelusta ja ristiriitaisista lausunnoista.

Välikysymyksellä vaadittiin hätätilalakia, jolla turvapaikanhaku voitaisiin keskeyttää tilanteissa, joissa ulkovalta pyrkii vaikuttamaan sisäiseen turvallisuuteen.

Nyt me haluaisimme kuulla: mikä on aikataulu, ja mitkä ovat ne toimenpiteet, mitä te aiotte tehdä

Kristillisdemokraattien Peter.Östman muistutti keskustelussa, että jo puolitoista vuotta sitten tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui valmiuslain uudistuksesta. Presidentti on myöskin muutamaan kertaan uudenvuodenpuheissaan todennut, että nykymaailmassa ei ole mahdollista toimia kovin löysällä lainsäädännöllä verrattuna verrokkeihin, esimerkiksi Pohjoismaihin.

– Tästä me halusimme keskustella kyselytunnilla, me teimme kysymyksiä, mutta me emme tunnin aikana saaneet vastausta hallituksen puolelta. Nyt me haluaisimme kuulla: mikä on aikataulu, ja mitkä ovat ne toimenpiteet, mitä te aiotte tehdä, Östman tivasi hallitukselta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että Suomi on ollut Frontex-rajaoperaatiossa Latviassa ja Liettuassa ja valmistelemassa EU:n viidettä sanktiopakettia, joka koskee yhtiöitä ja kauttakulun järjestäjiä, jotka nyt Valko-Venäjää uhkaavat.

Lisäksi Suomi on EU-rintamassa vaikuttanut lentoihin, jotka tulevat Turkista ja Irakista.

– Ollaan vaikutettu siihen, että humanitäärinen apu on mennyt perille myöskin Valko-Venäjän puolella.

– Kaikkein tärkeintä minusta on se, että kun Lukašenka on laskenut mahdollisesti sen, että kun Puolaan liittyy muita asioita, joista EU:lla on ristiriitaisia käsityksiä, Puolalle ei tule täyttä tukea EU:n puolelta, niin hän laski tässä väärin.

– Meillä on täysin yhtenäinen EU:n rintama tukemassa Puolaa tässä tilanteessa. Tämä on tärkeätä EU-politiikassa, Haavisto vastasi.

Ylös