– Hallitus lipsuu menokehyksistään nousukaudella, joka uhkaa jäädä lyhyeksi, Sari Essayah varoittaa

27.11.2021 klo 11:25 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Tampereella, että uusia veroja ei saa sälyttää kansalaisten harteille. Hän kritisoi hallitusta joka on lipsunut kehyksistä nousukaudellakin, ja ratkaisuna kaikkeen on pidetty lisävelkaa.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle puhunut puolueen puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että valtiovarainministeriön mukaan kasvu uhkaa hiipua matalaan, vain vaivoin yli prosenttiyksikön vauhtiin jo lähivuosina.

Hän peräänkuulutti ”perustavaa laatua olevia reformeja talouskasvun vauhdittamiseen, jotta hyvinvointi ja julkiset palvelut voivat säilyä edes nykyisellä tasolla”.

– Valitettavasti nousukaudesta on ennustettu lyhytttä, Essayah muistuttaa.

Parantunut työllisyyskään ei auta, kun Marinin hallituksen valitsema holtittoman velkaantumisen tie on tehnyt julkisen talouden tasapainoon tähtäämisestä liikkuvan maalin.

Vielä hallituskauden alussa ennakoitiin, että 75 prosentin työllisyys on riittävä tavoite, mutta kun velka-aste on entisestään kasvanut ja rakenteelliset uudistukset puutuvat, niin VM:n laskelmien mukaan nyt on tavoiteltava jo vähintään 78 prosentin tasoa.

Essayah’n mukaan on syytä olla huolissaan hyvinvointipalveluiden tulevaisuudesta.

– Jos menoja ei laiteta tärkeysjärjestykseen, valitaan päättymätön velkaantuminen. Hallitus on ollut voimaton toteuttamaan pienimpiäkään säästöjä, eikä perusasioiden rahoituksen varmistamiseksi priorisointiin kyetä. Jokaiseen eteen tulevaan kysymyksen vastaus on ollut lisävelka veronmaksajien piikkiin, Essayah

Nyt on jo rikottu koko vaalikauden menokehys 1,4 miljardilla eurolla. Toisaalta uusia verojakaan e saisi Essayah’n mukaan sälyttää suomalaisten harteille.

Koronakaan ei selitä Essayah’n mukaan hallituksen ”hulda huoleton” -menoa. Tuoreen IMF:n arvion mukaan Suomen julkisen talouden asema jää pysyvästi heikommaksi tämän hallituksen jäljiltä. Syynä ovat jo vaalikauden alussa toteutetut pysyvät menolisäykset, epäonnistunut rakennepolitiikka sekä riittämättömät julkista taloutta vahvistavat työllisyysuudistukset.

Tämä meno ei voi jatkua, Essayah sanoo.

– Olen aina kristillisdemokraattina korostanut sitä, että talous ei ole päämärämme mutta talouden avulla voimme saavuttaa päämäärämme.

Valitettavasti viime päivinä on nähty, ettei hallitus ainakaan kokonaisuudessaan usko kestävään metsätalouteemme. Hallitus tuhlasi kestävän rahoituksen taksonomia-asetuksessa ennakkovaikuttamisajan, kun se ei pystynyt ajoissa muodostamaan kantaansa metsätalouden kriteereihin.

EU-pöydissä päätöksenteossa ei ole hallitus-oppositioasemaa kuin kotimaan politikkassa, vaan samanmielisten koalition löytäminen omien kantojen ajamiseksi on keskeistä.

– Tämä useiden kuukausien momentum hukattiin, kun hallituksella ei ollut kantaa asiassa, Essayah arvosteli hallituksen EU-politiikkaa.

Pahimmillaan asetus heikentää metsätalouden investointimahdollisuuksia.

EU-politikka saa Essayah’lta muutenkin huutia: Elpymispakettipaperista ei ole muste vielä kuivunut, kun jo seuraavaa tulonsiirtoa uudella nimellä viritellään. Toisekseen sosiaalipolitiikan ei edes pitäisi EU:n toimivaltaan kuulua.

– Kun EU:sta pukkaa näin järjettömiä ja sekavia esityksiä, Suomi tarvitsisi nyt kipeästi hallituksen, joka pystyy puolustamaan kansallisia etujamme,

Essayah muistutti, että aluevaalit ovat myös arvovaalit. KD:n ehdokasrekry on hyvässä vauhdissa ja pitkin syksyä piirikokoukset ovat nimenneet ehdokkaita. Joukko koostuu pitkäaikaisista valtuutetuista ja muista kunnallisista päättäjistä sekä aivan uusistakin kasvoista.

– Haluamme rakentaa hvyinvointia ja vähentää hallintoa, Essayah sanoo.

 

Ylös